IC Ranch

Egyszerűsített mobilra optimalizált változat

A LEGSZÜKSÉGESEBB TUDNIVALÓK AZ EREDMÉNYES TERMÉKENYÍTÉSHEZ

Először nézzük, hogy mi is az a mesterséges termékenyítés és mire jó!

Ahhoz, hogy a termékenyítés eredményes lehessen, tudnunk kell, hogy általánosságban mi befolyásolja a termékenyítés eredményességét!
Ha a termékenyítés eredménytelenül végződik, tudnunk kell, hogy milyen oko állhat a háttérben!
Hogy a termékenyítés jó időben történjen, ismernünk kell a kanca nemi ciklusának működését!
Ha esetleg a kancánk nem sárlik, tudnunk kell, hogy mi állhat a háttérben és hogyan tudunk ezen segíteni!


Először nézzük, hogy mi is az a mesterséges termékenyítés és mire jó!

A mesterséges termékenyítés lényege az, hogy a méntől levett - és megfelelő eljárásokkal tartósított - spermát az ivarzó (sárló) kancába  állatorvos helyezi be, általában a kanca tartózkodási helyén. Így azt nem kell a szállítással stresszelni. És ha minden a legoptimálisabban zajlik, akkor egy spermaszállítással „megoldhatjuk” a termékenyítést.

A mesterséges termékenyítés fontosságát az is alátámasztaja, hogy  2003. februárjában, jelenleg is érvényben lévő rendelet jelent meg a lovak vírus arteritise (EVA) elleni védekezésről, ami a méneknek - bizonyos esetekben - csak a mesterséges termékenyítést tesz lehetővé.

Ahhoz, hogy a mesterséges termékenyítés rendszere igazán jól működjön, legalább három dolog szükséges:

megfelelő eszközökkel, műszerekkel ellátott ménfelállítási helyek, állomások, ahol leveszik a felállított ménektől a spermát, majd megfelelő kezelés után  azt kiadják

képzett és ló-szaporodásbiológia terén megfelelő tapasztalatokkal rendelkező állatorvos  (mesterséges termékenyítést végezni csak hatósági engedély birtokában lehet!!)

a kancatulajdonosok pozitív közreműködése, mert nélkülük nem lehet eredményesen termékenyíteni

A mesterséges termékenyítés történhet termékenyítő állomáson is, de a gyakorlatban általában a kanca tartási helyén termékenyítenek.

A termékenyítésre használt sperma lehet ún. „friss sperma” - ma ez a gyakoribb-, vagy mélyhűtött sperma.
A friss spermával való termékenyítés során a méntől levett spermát, a megfelelő vizsgálatok után („életképesség vizsgálat”, termékenyítő adag meghatározása …stb.) kihígítjuk, tartósítjuk.
A sperma hígítására azért van szükség, mert a levett sperma önmagában csak rövid ideig életképes. A legjobb minőségű hígítókkal kezelt sperma - ha azt megfelelően tárolják - 36-48 óráig életképes és felhasználható.
A tartósításra használt spermahígítóknak döntő szerepük van abban, hogy mennyi ideig használható fel a sperma.

A mélyhűtött (mélyhűtéssel tartósított) spermával való termékenyítés nagy szakértelmet, a kanca szinte folyamatos állatorvosi ultrahangos vizsgálatát és komoly műszerparkot igényel, ezért ezt – kevés kivételtől eltekintve - csak a termékenyítő állomásokon végzik. A mélyhűtött spermát a felhasználásig folyékony nitrogénben kell tárolni.

A mesterséges termékenyítés mind a méntartó, de különösen a kancatulajdonos számára számos előnyt jelent.
A mesterséges termékenyítés során mentesülünk a fedeztetéssel járó állategészségügyi kockázatoktól és egyéb (balesetekből adódó) veszélyektől is. Gyakran probléma a friss fias kanca és csikója szállítása, ami a mesterséges termékenyítés alkalmával elmaradhat. A költségeket tekintve az sem utolsó szempont, hogy nem a kancát kell szállítania, hanem a sperma utazik töredék költségen. Előnye még ennek a módszernek, hogy a távolság nem befolyásolja a mén kiválasztását, a kanca és a mén szinte bármilyen messze lehet egymástól.
Továbbá ezzel a módszerrel olyan problémás kancák is vemhesíthetők, melyeknek a természetes fedeztetés során nincs esélyük a vemhesülésre. Például azért, mert nem engedi magára a mént, vagy rejtve sárlik, vagy a sárlás tünetei nincsenek nála szinkronban a biológiával.
Végül, de nem utolsó sorban az egyik legfontosabb előny az, hogy a jól végrehajtott mesterséges termékenyítés eredményesebb lehet, mint a természetes fedeztetés.


Mi kell ahhoz, hogy a mesterséges termékenyítés eredményes legyen?

Az eredményességet alapvetően négy tényező befolyásolja:
 
  • a sperma minősége
  • a termékenyítés végrehajtásának technikája
  • a termékenyítés időpontjának helyes megválasztása és
  • a kanca egészségi állapota

1. A „jó sperma" általában minimum 36-48 óráig életképes, de az idő haladtával a termékenyítőképessége erősen romlik. Ezért a sperma átvételekor tisztázni kell, hogy a sperma kiadója meddig ajánlja azt felhasználni. Mi a Coco-ét akár 2 napig is felhasználásra alkalmasként adjuk ki.

2. A termékenyítés megfelelő kivitelezése, felszerelés és gyakorlat kérdése. A ló termékenyítéssel rendszeresen foglalkozó állatorvosok esetében ez nem kérdés. Ha viszont valaki nem rutinszerűen és a megfelelő felszereléssel (pl. ultrahangos készülék nélkül) áll neki egy termékenyítésnek, akkor sajnos előre kódolható a költségek jelentős emelkedése (pl. a szükségesnél többször kell termékenyíteni, ezzel együtt az utazási költségek!) vagy a sikertelenség.

3. Nagyon fontos - talán a leglényegesebb - a termékenyítés időpontjának minél pontosabb meghatározása, azért mert a termékenyítés csak akkor lehet eredményes, ha ovulációra történik.
 
Mit jelet az, hogy "a termékenyítés ovulációra történik"?

A méhben a levált (ovulált) petesejt a leválást követően mindössze 6-12 óráig életképes. Ezért ebben az időszakban (az ovulációkor és azt követően) a termékenyüléshez életképes spermának kell lennie a méhben. Tehát a termékenyítés időpontjának a lehető legjobban kell megközelítenie a tüszőleválást, azaz ovulációt. Tehát a legjobb idő: közvetlen az ovuláció előtti és a közvetlen azt követő termékenyítés!

A termékenyítés időpontjának megválasztása többféle módon történhet.
A legjobb megoldás, ha a termékenyítés (tüsző leválás) időpontját rendszeres vizsgálattal a választott állatorvos pontosan meghatározza.
Ilyenkor a kancát az állatorvos általában a sárlás közepétől - ami átlagos* esetben a sárlás 2-3. napja – elkezdi rendszeresen vizsgálni és a viszgálat során szerzett tapasztalatai alapján megpróbálja az ovuláció időpontját „meghatározni”.
*A sárlás átlagos ideje 5 nap. Ettől azonban számos esetbe eltérés tapasztalható. Van olyan eset, amikor egy kanca csak 2-3 napot sárlik összesen, van amikor egy másik akár 2 hetet is!

Lehetőség van emellett hormonális kezeléssel a tüszőleválás szabályozására is.

A legrosszabb és egyben a legdrágább megoldás, ha a tulajdonos úgy dönt, hogy a kancáját rendszeres vizsgálat nélkül, azaz „vakon rakatja”.  Ez esetben – ha biztosra akar menni, akkor - a kancát a sárlás 1-2. napjától egészen a sárlás végéig 36-48 óránként termékenyíttetnie kell, mégpedig a lehető legfrissebb spermával. Ez a módszer korszerűtlen és akár nagyon költséges is lehet, és nem adja azokat az előnyöket, amiért a mesterséges termékenyítést kitalálták.

A mesterséges termékenyítés esetén jól bevált gyakorlat az, hogy megfelelő nagyságú és állagú, tehát megfelelő érettségű tüszőre (közvetlen az ovuláció előtt) termékenyít az állatorvos. Általában a délutáni, esti órákban azért, mert a tüszőleválás az esetek nagy számában éjjel történik meg.

A termékenyítés után azonnal injekció beadásával - azért, hogy a kanca biztosan elsárljon - hormonálisan kiváltja, azaz meggyorsítja az ovulációt.

Ez természetesen plusz állatorvosi beavatkozást igényel, de nagyon biztonságos, a lóra nem káros (!), jó eredményű és így összeségében költséghatékony beavatkozás.

A termékenyítést követő napon reggel az állatorvos újra megvizsgálja a lovat, és ha az elsárlott, akkor még rátermékenyít a második adaggal is. (Mi két termékenyítő adagot adunk minden esetben!)

Ha a kanca nem sárlott el, akkor a második adaggal való termékenyítést a késő délutáni, vagy esti órákra hagyja. Így ha a kanca ovulációja a megjósoltnál egy nappal elcsúszik, akkor is a második termékenyítés még valószínű, hogy jó lehet.

Ha ez után másnap reggel a vizsgálat során azt tapasztalja az állatorvos, hogy a kanca elsárlott, akkor nincs több teendő. Várni kell, hogy kiderüljön, hogy fogott-e a kanca.
 
Ha ellenben még ekkorra sem sárlott el, újra kell termékenyíteni! ….
 

Mi lehet az oka annak, ha a mesterséges termékenyítés eredménytelenül végződik?

Az előzőekből következik, hogy a mesterséges termékenyítés során számos probléma merülhet fel. Ha a termékenyítést hozzáértő, gyakorlott szakember végzi, akkor ő tisztában van ezekkel, és kellően rájuk tud figyelni és természetesen igyekszik kiküszöbölni azokat.

A leggyakoribb okok, ami miatt nem termékenyül a kanca:
> nem megfelelő minőségű, minőségű, vagy nem elég friss spermát alkalmaznak
> nem megfelelően szállítják és tárolják a spermát
> nem megfelelő kondíciójú (túlságosan sovány, vagy éppen nagyon kövér), esetleg beteg kancát  termékenyítenek
> a kancának (bármilyen súlyosságú) hüvely vagy méhgyulladása van
> nem megfelelően állapítják meg a termékenyítés időpontját, ha pl. a kanca csendesen sárlik”, vagy "vakon” termékenyítés esetén.
> a termékenyítés során technikai probléma adódik (pl. nem steril eszközök használata, a sperma és a használt eszközök
   hőmérséklete nem megfelelő, …stb.)
> a termékenyítés másnapján nem ellenőrzik le, hogy elovulált-e a kanca, tehát le vált-e a petesejt és így "elengedik a ciklust"

Általánosságban még néhány hasznos további tanács:
A legjobban tetsző, vagy legmegfelelőbb mén kiválasztása után, a kancatulajdonosnak célszerű tisztáznia azt, hogy
> mennyi a mén fedeztetési díja?
> van-e engedélye a ménnek az adott fajtában, vagy a köztenyésztésben fedezni?
> milyen napokon és hogyan  lehet spermát hozni a méntől?
> milyen egyéb költségek fordulhatnak még elő?
> van-e fedeztetési szerződés és mi áll benne?

Mi a baj, ha a kanca nem sárlik?

Gyakran előfordul, hogy nem tudják befedeztetni/termékenyíteni a kancáját, mert az „nem sárlik”. Ennek számos oka lehet. Előfordulhat még egészséges kancánál is, hogy a téli ivarzási szünet-amely októbertől februárig tart- meghosszabbodik és akár áprilisig is eltarthat, különösen hideg tavaszok esetén, amikor a napsütéses órák száma az átlagosnál kevesebb. Emellett az okok között leggyakrabban az szerepel, hogy a kanca csendesen vagy akár tünetmentesen ivarzik. Ennek oka lehet alkati tényező is. Az ilyen kancák mindig így sárlanak. Gyakran előfordul fias, agresszív, csikóját erősen féltő kancáknál. Az ilyen kancáknál javasolják a csikósárlás kihasználását, mert ennek a ciklusnak az ideje nagyobb biztonsággal behatárolható. Az ivarzás elmaradásának lehetnek szervi okai is (betegségek, sérülések, fejlődési rendellenesség stb.), ezek kivizsgálása és kezelése állatorvosi feladat.

Dr. Filipsz István
30/ 9158 697