IC

Ranch

A TERMÉKENYÍTÉS LÉPÉSEI

 

IC Coco Lena-val – a mén védelme érdekében - természetes fedeztetést nem vállalunk. Idegen kancákat a Rancra nem tudunk fogadni. Csak friss spermát tudunk kiadni.

 

A mai modern tenyésztés egyik alappillére a mesterséges termékenyítés. Ezt alkalmazzuk mi is. Erről bővebben itt olvashat!

 

Mit jelent a „Friss sperma”?

 

A friss sperma nem keverendő össze a fagyasztott spermával!

 

A fagyasztott spermát a méntől való levétel után speciális körülmények között mélyfagyasztják, majd tárolják. Felhasználáskor pedig nagyon pontosan szabályozott körülmények között speciális eszközök segítségével – az erre kimondottan szakosodott állomásokon - kiengedtetik és azonnal felhasználják.

 

A friss spermát a méntől való levétel után, az állatorvos (Dr. Filipsz István) leszűri, speciális amerikai transzport hígítóval kihígítja, mikroszkóppal megvizsgálja és szakszerűen lehűti.

 

A leszűrésre azért van szükség mert, az ejakulátum a tartósításhoz és a termékenyítéshez szükségtelen anyagokat (pl. mucint) és szennyező anyagokat tartalmazhat. A leszűrt termékenyítő anyag már megfelelően tartósítható.

 

A transzport hígítóra azért van szükség, mert a sperma önmagában csak rövid ideig életképes. A hígító, amely egyben tartósítószer és energiaforrás is, biztosítja azt, hogy a sperma akár napokig (2-3 napig) is termékenyítőképes és eltartható legyen.  

 

A mikroszkópos vizsgálat megmutatja, hogy a sperma megfelelő minőségű-e, tehát hogy elegendő mennyiségű és jó minőségű hímivarsejtet tartalmaz-e. Ezt a vizsgálatot minden egyes spermavétel után elvégezzük! A hűtés 8 C˚-ra (a hűtőszekrény hőmérsékletére) történik, a szükséges gyorsasággal.

 

A friss spermát a fent leírt előkészítés után lehet elvinni és felhasználni.

 

Coco spermája különösen jó minőségű. Nagy a túlélési ideje. Tapasztalataink szerint minimum (!) 2 napig minden további nélkül termékenyítő képes. A termékenyítéshez szükséges mennyiség általában 20 ml/adag.

Kiadáskor 2 termékenyítő adagot adunk ki.

 

 

Hogyan kell a friss spermát felhasználni?

 

A friss spermával való termékenyítést, ajánlottan ló-szaporodásbiológiával is foglakozó „lovas állatorvos” végezze!

 

A friss spermával történő berakást (termékenyítést) ovulációra kell időzíteni. Hogy ez mit jelent erről itt olvashat bővebben!

 

A sperma-szállításhoz erre kialakított transzporteszköz a legideálisabb. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, akkor normál hűtőtáska is megfelel, benne lefagyasztott jégakukkal (min 4-6 db) és konyhai papírtörlőkkel (legalább 2 guriga). Lásd a lenti képeket!

 

A fedeztetési jegy kitöltéséhez (= a termékenyítés hivatalossá tételéhez) szükséges adatokat a fedeztetési szerződésben találja itt: fedeztetési szerződés 2016.

 

A sperma elszállítása a vevő (kancatulajdonos) feladata! Mi a spermát nem vállaljuk kiszállítani.

Amennyiben a vevő kéri, akkor a spermát GLS-sel, TNT-vel vagy Expresszcsomag futárszolgálattal  speciális szállítókonténerben el tudjuk küldeni.

Ebben az esetben a fedeztetési díjat és a szállítókonténer kaukcióját (12.000 ft-ot) előre utalással kérjük kiegyenlíteni. A konténer sértetlenül való visszaküldése után a kaukciót vissza utaljuk!

A konténer mérete: 28,5cm x 28,5cm x 17,5cm, tömege: 1 kg, anyaga: hungarocel

 

TEENDŐK LÉPÉSENKÉNT:

 

 

1. lépés:          Vegye fel velünk (Dr. Filipsz Istvánnal) a kapcsolatot, hogy egyeztessünk a termékenyítés/sperma kiadás időpontját illetően!

                       >>> telefon: +36 30 9158 697

2. lépés:          Fel kell venni a választott állatorvossal is a kapcsolatot. Az általunk ajánlott állatorvosok listáját itt lehet megtekinteni!

3. lépés:          Ha a kanca elkezd sárlani, ki kell hívni hozzá az állatorvost, hogy megvizsgálhassa, és meg tudja határozni az ovuláció várható időpontját.

                       Ha a kanca rejtve sárlik (nem látszik, hogy mikor sárlik) akkor érdemes az állatorvossal azonnal felvenni a kapcsolatot, hogy megvizsgálhassa a lovat és meg tudja határozni a sárlás, majd az ovuláció várható időpontját.

4. lépés:           Az állatorvos vizsgálata után egyeztessen velünk, hogy megközelítően mikorra várható az ovuláció, hogy a kérdéses időpontban rendelkezésre tudjunk állni.

5. lépés:          A várható ovuláció előtti napon el kell jönni a friss spermáért az IC Ranchra. (6600 Szentes, Alsórét 178.)

Ne fejtse el magával hozni a szükséges iratokat, fénymásolatokat, spermaszállító eszközt, fedeztetési díjat!

 

 

 

Dr. Filipsz István

Lógyógyász specialista (lovas szak-) állatorvos

+36 30 9158 697

A sperma elszállításakor, tehát a következőket kell hozni:

 
1. lóútlevél, vagy annak másolata a következő adatokkal: a ló azonosítását szolgáló adatok (név, születési év, szín, jegyek, jelölések (bélyegzések, mikrochip, ...stb.), tulajdonos adatai (neve, lakcíme, elérhetőségei, születési dátuma)
 
 
2. Western fajták esetén a fajta származási lapja, vagy annak másolata
 
 
3. Speciális spermaszállító konténer, vagy amennyiben ez nem áll rendelkezésre, akkor normál hűtőtáska is megfelel, benne lefagyasztott jégakukkal (min 4-6 db) és konyhai papírtörlőkkel (legalább 2 guriga). Lásd a lenti képeket!
 
 
4. Fedeztetési díj
Nagyításhoz kattintson a képre!
Lóútlevél                 Jégakkuk               Papírtőrlők               Hűtőtáska

Speciális sperma szállító konténer