IC Ranch

Egyszerűsített mobilra optimalizált változat

KÖLTSÉGEK
A „fedeztetési díjat” és az esetlegesen felmerülő egyéb költségeket a sperma elvitele/feladása előtt egy összegben, kézpénzben vagy átutalással* kell kiegyenlíteni.
 

fedeztetési díj-ak:
MOBSTERS DREAM fedeztetési díja:
Quarter Horse-oknak:         150.000.- Ft (nettó) (~450 euro)
APHA és ApHC fajtáknak:    160.000.- Ft (nettó)
western fajtán kívül:           100.000.- Ft (nettó)
 
IC COCO LENA fedeztetési díja:
A mén kora (23 év) miatt nem tervezünk a ménnel már fedeztetni. Ha azonban valaki mégis nagyon ragaszkodik hozzá, akkor személyes egyeztetés szükséges! Ebben az esetben Coco fedeztetési díja:
Quarter Horse-oknak:         120.000.- Ft (nettó)
APHA és ApHC fajtákat:       nem vállalunk!
western fajtán kívül:           100.000.- Ft (nettó)
  
spermavételi díj (15.000 Ft (nettó)/alkalom, a harmadik spermavételtől kell csak kifizetni, illetve "fedeztetési- garancia" esetén már az első spermavételtől is. A legelső két spermavétel azonban ingyenes!
buszos küldés esetén a spermaszállító konténer kauciója 12.000.- Ft (nettó), amit a fedeztetés lezárta után visszautalunk
buszos küldés esetén a feladási díj: 2.000 Ft/alkalom, amit mi a feladáskor a sofőrnek adunk át

FEDEZTETÉSI GARANCIA
Mobsters Dream esetében:
Ha a kanca nem vemhesül az első fedeztetés évében, akkor még egy fedeztetési idényben, azaz a következő évben is a fedeztetési díj újra megfizetése nélkül adunk ki számára spermát. Ha a kanca akkor sem vemhesül, akkor a további években már nem adunk ki számára a garancia terhére spermát.
A fedeztetési-garancia érvényesítése során a következő évben újra felmerülő költségek a kancatulajdonost terhelik.
Ezek a következők lehetnek: spermavételi díj (15.000.- Ft (nettó)/alkalom) + az amerikai regisztrációs költségek (qh-k esetén: ~ 1.500 Ft, paintek esetén: minimum: 3,500 Ft és maximum: 6.000 Ft, appaloosák esetén: minimum: 3.500 Ft és max. 9.000 Ft/kanca. Az összeg az azonos fajtájú kancák abban az évbeni darabszámától függ.)
 
IC Coco Lena esetében:
Ha a kanca nem vemhesül az első fedeztetés évében, akkor még egy fedeztetési idényben, azaz a következő évben is a fedeztetési díj újra megfizetése nélkül megpróbálunk kiadni Cocotól számára spermát. Viszont a mén kora miatt (23 év) - nem biztos, hogy ez sikerülni fog. Ez esetben, tehát ha a Cocoval nem tudunk a következő évben már fedeztetni, akkor a fedeztetési díj-különbözet megfizetésével Mobsters Dreamtől még tudunk kiadni spermát a kancára. Ha ez nem felel meg, akkor a kanca tulajdonos a fedeztetési garanciát elveszti. Mint ahogy elveszik a garancia akkor is, ha a kanca Mobstertől sem vemhesül a következő évben. Tehát a harmadik évtől már nem adunk ki a garancia terhére spermát egyik méntől sem.
 
A fedeztetési-garancia érvényesítése során a következő évben újra felmerülő költségek a kancatulajdonost terhelik.
Ezek a következők lehetnek: esetlegesen a fedeztetési díj-különbözet, spermavételi díj (15.000.- Ft (nettó)/alkalom) + az amerikai regisztrációs költségek (qh-k esetén: ~ 1.500 Ft)
 
Általánosságban:
A fedeztetési-garancia lehetősége annak a lovát illeti, aki a fedeztetést kifizette, tehát a kanca eladásával nem illeti meg az új tulajdonost, az nem adás-vétel tárgya. A fedeztetési díj kifizetőjének másik, hasonló fedeztetési díjkategóriájú lovára viszont átruházható.
 
A fedeztetési-garancia csak akkor érvényes, ha: 
 

 • ha a kanca tulajdonosa a „jó gazda gondosságával” mindent elkövet annak érdekében, hogy kancája vemhesüljön. (kancája nem túl kövér, nem túl sovány, egészséges, a spermát a megfelelő módon tárolja/szállítja, …stb.)
 • a kanca-tulajdonos a vemhesség 35. napjáig lovas állatorvossal elvégezteti az iker vemhesség szűrésére irányuló ultrahangos vizsgálatot, és visszajelzi annak eredményét.
 • ha a kanca-tulajdonos a tárgyév augusztus 31-éig e-mailben vagy telefonon visszajelzi, hogy kancája vemhes maradt-e.
 •  
   
ADMINISZTRÁCIÓ
A fedeztetéssel kapcsolatos valamennyi adminisztratív teendőt ellátjuk. Ezek a következők:
 • kiállítjuk a magyar fedeztetési jegyet és a kanca tulajdonos példányát papír alapon, vagy digitális formában (e-mailen) elküldjük/átadjuk a tulajdonosnak
 • Ez év november 30-ig leadjuk a mén SBR-ját (amerikai fedeztetetési jegyét) a kanca fajtája szerinti amerikai tenyészegyesülethez, hogy majd ott – akár interneten keresztül is - a megszületett csikó regisztrációját el lehessen végezni
 • itt szeretném a figyelmet felhívni arra, hogy ha Mobster után a csikót több amerikai egyesületnél (AQHA + APHA) is szeretné a tulajdonos regisztráltatni, akkor az többletköltséggel jár a tulajdonos felé.
 • Angol telivér kancák AQHA-hoz történő lejelentést csak akkor van módunkban vállalni, ha a tulajdonos legkésőbb a 2021. november 25-ig számunkra megküldi a kanca AQHA regisztrációs számát, azaz addig bejelenti a kancát az AQHA-hoz!

 
A SPERMAVÉTEL SZAKMAI IRÁNYÍTÓJA:
A spermavételt, valamint a sperma szakszerű előkészítését Dr. Filipsz István „lógyógyász specialista” állatorvos végzi.


A spermakiadással kapcsolatos minden további felvilágosítás

dr. Filipsz Istvántól kapható

 

Tel.: 30/9158 697

e-mail: icranch@icranch.hu.
 

 


A sikeres és korrekt együttműködés reményében, baráti üdvözlettel, az IC RANCH

FEDEZŐMÉNEK az IC Ranchon

Stallions  * Hengste

IC COCO LENA

Régi, "munka" típusú vérvonalú AQHA mén.

Cocoval már az idéntől kezdve nem tervezünk fedeztetni.

Ha mégis nagyon ragaszkodsz hozzá, keress személyesen!

Cocoról másképpen itt!

Tovább Coco oldalára! >>>

MOBSTERS DREAM

AQHA/APHA dupla regisztrált Reining vérvonalú mén.

Nagyon jó természettel és kiemelkedő reining tehetséggel.

6 panel negatív. Splash SW2

Ha kedves, könnyen kezelhető, különleges mént keresel, akkor Neked Mobster az ajánlott mén!

Tovább! Mobsty >>>

FEDEZTETÉS INFÓK

„FEDEZTETÉSI” FELTÉTELEK
az IC Ranch ménjeivel történő mesterséges termékenyítés esetén

2021

Tisztelt Kanca Tulajdonos!
 
Olvassa el figyelmesen az alábbi fedeztetési feltételeket.
Amennyiben megfelel Önnek, kérem, hogy nyomtassa ki és írja alá. És még a spermakiadást megelőzően juttassa el hozzánk e-mailen.
 
Amennyiben az alábbi feltételek bármelyike nem felel meg Önnek, úgy nem áll módunkban Önnek spermát kiadni.
 
ADATOK
Az IC Ranch ménjei IC Coco Lena Amerikai Quarter Horse fajtájú mén, és Mobsters Dream dupla regisztrációs, azaz Amerikai Quarter Horse és Amerikai Paint Horse fajtájú mén.
 

Mobsters Dream (Mobster)
6 panel tesztje n/n
Színgenetikája: Rfactor: Ee, Agouti: AA, Cream: nCr, Dun: dd
Splash hordozó: n/SW2 (fehér fejű, kék szemű)
 

IC Coco Lena (Coco)
PSSM1 panel tesztje n/n
 
A mének felállításának helye: Szentes, IC Ranch (H-6600 Szentes, Alsórét 178.)
 
A FEDEZTETÉS/TERMÉKENYÍTÉS MÓDJA
A mének védelme érdekében a ménekkel csak mesterséges termékenyítést vállalunk, azaz csak hígított friss-spermát adunk ki tőlük. Minden alkalommal 2 teljes termékenyítő adag (2x kb. 20ml) spermát adunk ki. A két adag sperma két külön termékenyítésre szolgáló, két teljes termékenyítő adag. Az egyik aznapra, a másik a következő napra való. Amennyiben ezt egy alkalommal elhasználják, akkor előfordulhat, hogy másnapra nem tudunk újabb adag spermát kiadni.  
 
A tavalyi év tapasztalatai alapján szeretnénk kérni, hogy a kanca termékenyítése lehetőleg ovulációra legyen TERVEZVE.
(Természetesen ha biológia nem követi a nagyátlagot és a kanca nem akkor ovulál, amikor az állatorvos azt valószínűsítette - miután ez bárhol, bárkinél előfordulhat - ez nem is probléma! Viszont az előre 2 naponta vagy naponta, azaz "vakon" történő termékenyítésre tervezett berakásokra - a mén kímélése érdekében - nem biztos, hogy tudunk majd spermát kiadni!)
 
Javasolt közvetlen a termékenyítést követő napon leellenőrizni, hogy a kanca a vártak szerint valóban elsárlott-e – azaz jó időben történt-e a berakás. Ha nem történik meg a másnapi ellenőrzés, és a kanca mégsem ovulált el a vártak szerint, akkor az a ciklus „elengedésével” járhat, vagyis előfordulhat, hogy a kanca abban a ciklusban nem fog termékenyülni!
 
Kancát a ranch-ra nem áll módunkban fogadni.
 
Az általunk használt spermahígító: az „INRA 96” IMV gyártmányú francia hígító.
 

Hivatalos spermavizsgálatok szerint:

 • az első  napon az 1:2 arányban hígított spermának a legjobb a túlélése, ezért az első napra ebben az arányban higított spermát adunk ki
 • a sperma másnapig történő eltárolására a  sperma szintén 1:2 hígításban valócentrifugálásával, a felülúszó leszívása majd a pellet a hígítóval történő felszuszpendálásával adja a legjobb eredményt, ezért a második (másnapi) adagot így adjuk ki
 • a sperma harmadnap (48 óra után) való felhasználását nem ajánljuk

 
A SPERMAKIADÁS FELTÉTELEI
 

 • kérjük az előzetes telefonos egyeztetést a kanca-tulajdonos részéről többek között a következőkről:

Hány éves a kanca?

Volt-e már csikója és ha igen mikor?

Nehezen vemhesül-e?

Hogyan szeretné az állatorvosa a kancát termékenyíteni?

Tervezetten mikor várható a termékenyítés? (pl. csikósárlásra, vagy később)

...stb.

Az előzetes egyeztetés után dönthetünk úgy, hogy nem adunk ki spermát az adott kancához, illetve bizonyos feltételek esetén nem tudunk fedeztetési garanciát  adni az adott kancára. Pl. ha a kanca nagyon öreg, vagy tudottan nehezen termékenyül.

 

 • spermát csak akkor adunk ki, ha a sperma és az egyéb felmerülő költségek előzetesen kifizetésre kerülnek:
  • Ha a sperma személyes átvétellel kerül elvitelre, akkor elég az átvételkor a költségeket kifizetni.
  • Ha a spermát a megrendelő busszal kéri elküldeni, akkor a küldés előtt legalább egy nappal előre kell a költségeket átutalni.

 

 • a megrendelő vállalja, hogy időben igényli meg a spermát
  • ha a spermaigénylés tényét nem tudjuk legalább 1-2 héttel a várható időpont előtt, akkor nem biztos, hogy a kért időre spermát tudunk kiadni.
  • ha a spermaigénylés időpontját nem tudjuk legalább egy-két nappal előre, akkor nem biztos, hogy a kért időre spermát tudunk kiadni.
  • Pl.: nem tudunk spermát kiadni, ha a mén a megrendelés időpontjában már más - korábban leadott - megrendelés alapján foglalt

 

 • spermát csak a szükséges adatok/iratok előre rendelkezésre bocsátása után tudunk kiadni

Minden kanca esetén ezek a következők:
Szabályosan kitöltött lóútlevél, vagy annak fénymásolata benne:
A ló adatai (regisztrációs neve, jelölése, jegyeinek leírása, születési éve, színe)
Ha a lónak még nincs útlevele, akkor a fent kért adatok közül az ismerteket kérjük külön leírni és elküldeni

 

Western fajtájú kancák esetén:
A kanca AQHA/APHA/APHC származási lapjának másolata.
 
Angol telivér kanca esetén (abban az esetben, ha a csikót szeretnék appendixként az USA-ban regisztrálni:
Az ATV kanca AQHA vagy APHA, vagy ApHC regisztrációs száma!
 
a kanca-tulajdonos szükséges adatai:
Neve                                                 
Születési dátuma
Telefon száma
Postacíme
Email címe
 

A FEDEZTETÉSI SZEZON IDEJE
2021. április 1-től július 30-ig tart. Ezen az időszakon túli spermakiadás elviekben lehetséges, de az külön megbeszélés tárgyát képezi.

DOWNLOAD >>> Fedeztetési Feltételek (Coco)

DOWNLOAD >>> Fedeztetési Feltételek (Mobster)