IC Ranch

Egyszerűsített mobilra optimalizált változat

FEDEZŐMÉNEK

Stallions  * Hengste

IC COCO LENA

Régi, "munka" típusú vérvonalú AQHA mén. Ha félvér kancára keres mént, vagy all around mént keres, akkor Önnek kimondottan ez a típus  ajánlott!

Tovább! >>>

MOBSTERS DREAM

AQHA/APHA dupla regisztrált Reining vérvonalú mén.

Nagyon jó természettel és kiemelkedő reining tehetséggel.

5 panel negatív. Splash SW2

Ha kedves, könnyen kezelhető, különleges mént keres, akkor Önnek Mobster ajánlott!

Tovább! >>>

Ménjeinkkel állategészségügyi okok miatt és a mének védelmében  természetes fedeztetést nem vállalunk! Idegen kancákat a Rancra nem tudunk fogadni.

Csak friss spermát tudunk kiadni.
 

A sperma igénylés/kiadás lépései:

1. lépés: Vegye fel velünk  a kapcsolatot, hogy egyeztessünk a termékenyítés/sperma kiadás időpontját illetően!

 

FONTOS!

Nem biztos, hogy ki tudunk spermát adni "másnapra!

 

Ahogy a kanca el kezd sárlani azonnal kérjük, hogy ezt jelezze nekünk, hogy tudjuk, hogy valamikor az elkövetkezőkben számítanunk kell spermavételre.

 

Ha az állatorvos megvizsgálta a kancát AZONNAL kérnénk az eredményről visszajelzést, arról is ha még a kanca "nem jó", tehát ne csak akkor ha már kell a sperma!!

Mert nem biztos, hogy ilyen hirtelen, előzetes információk nélkül rendelkezésre tudunk majd állni.

 

 

telefon: +36 30 9158 697 /Dr. Filipsz István


2. lépés: Fel kell venni a választott állatorvossal is a kapcsolatot. Az általunk ajánlott állatorvosok nem kizárólagos listáját itt lehet megtekinteni!


3. lépés: Ha a kanca elkezd sárlani, ki kell hívni hozzá az állatorvost, hogy megvizsgálhassa, és meg tudja határozni az ovuláció várható időpontját.
Ha a kanca rejtve sárlik (nem látszik, hogy mikor sárlik) akkor érdemes az állatorvossal korábban felvenni a kapcsolatot, hogy megvizsgálhassa a lovat és meg tudja határozni a sárlás, majd az ovuláció várható időpontját.


4. lépés: Az állatorvos vizsgálata után egyeztessen velünk, hogy megközelítően mikorra várható az ovuláció, hogy a kérdéses időpontban rendelkezésre tudjunk állni.


5. lépés: A várható ovuláció előtti napon el kell jönni a friss spermáért az IC Ranchra. (6600 Szentes, Alsórét 178.)
 

! Ne fejtse el magával hozni a szükséges iratokat, fénymásolatokat, spermaszállító eszközt, fedeztetési díjat!

A lóútlevél, vagy annak másolata szükséges a következő adatokkal: a ló azonosítását szolgáló adatok (név, születési év, szín, jegyek, jelölések (bélyegzések, mikrochip, ...stb.), tulajdonos adatai (neve, lakcíme, elérhetőségei, születési dátuma).

Szükséges még a kanca eredtieti amerikai szrmazási lapjának másolata is.

A fedeztetési szerződést itt találja:

 

 

Mit jelent a „Friss sperma”?

A friss sperma nem keverendő össze a fagyasztott spermával!

A fagyasztott spermát a méntől való levétel után speciális körülmények között mélyfagyasztják, majd tárolják. Felhasználáskor pedig nagyon pontosan szabályozott körülmények között speciális eszközök segítségével – az erre kimondottan szakosodott állomásokon - kiengedtetik és azonnal felhasználják.

A friss spermát a méntől való levétel után, az állatorvos (Dr. Filipsz István) leszűri, speciális amerikai transzport hígítóval kihígítja, mikroszkóppal megvizsgálja és szakszerűen lehűti.

A leszűrésre azért van szükség mert, az ejakulátum a tartósításhoz és a termékenyítéshez szükségtelen anyagokat (pl. mucint) és szennyező anyagokat tartalmazhat. A leszűrt termékenyítő anyag már megfelelően tartósítható.

A transzport hígítóra azért van szükség, mert a sperma önmagában csak rövid ideig életképes. A hígító, amely egyben tartósítószer és energiaforrás is, biztosítja azt, hogy a sperma akár napokig (2-3 napig) is termékenyítőképes és eltartható legyen.

 

mikroszkópos vizsgálat megmutatja, hogy a sperma megfelelő minőségű-e, tehát hogy elegendő mennyiségű és jó minőségű hímivarsejtet tartalmaz-e. Ezt a vizsgálatot minden egyes spermavétel után elvégezzük! A hűtés 8 C˚-ra (a hűtőszekrény hőmérsékletére) történik, a szükséges gyorsasággal.
A friss spermát a fent leírt előkészítés után lehet elvinni és felhasználni.

Coco spermája különösen jó minőségű. Nagy a túlélési ideje. Tapasztalataink szerint minimum (!) 2 napig minden további nélkül termékenyítő képes. A termékenyítéshez szükséges mennyiség általában 20 ml/adag.
Kiadáskor 2 termékenyítő adagot adunk ki.


Hogyan kell a friss spermát felhasználni?

A friss spermával való termékenyítést, ajánlottan ló-szaporodásbiológiával is foglakozó „lovas állatorvos” végezze!

A friss spermával történő berakást (termékenyítést) ovulációra kell időzíteni. Hogy ez mit jelent erről itt olvashat bővebben!

A sperma elszállítása a vevő (kancatulajdonos) feladata! Mi a spermát nem vállaljuk kiszállítani.
Amennyiben a vevő kéri, akkor a spermát GLS-sel, TNT-vel, Expresszcsomag futárszolgálattal  vagy helyközi járatú BUSZ-ra felrakva speciális szállítókonténerben el tudjuk küldeni.
Ebben az esetben a fedeztetési díjat és a szállítókonténer kaukcióját (12.000 ft-ot) előre utalással kérjük kiegyenlíteni. A konténer sértetlenül való visszaküldése után a kaukciót vissza utaljuk!
A konténer mérete: 28,5cm x 28,5cm x 17,5cm, tömege: 1 kg, anyaga: hungarocel

A sperma személyes elszállításhoz is a szállítókonténer a legideálisabb. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, akkor normál hűtőtáska is megfelel, benne lefagyasztott jégakukkal (min 4-6 db) és konyhai papírtörlőkkel (legalább 2 guriga). Lásd a képeket!

A sperma szamélyes elszállítása esetén ezekre lesz szükség:

jégakku

hűtőtáska

konyhai papírtőrlő (legalább 2 db, normál méretű)

lóútlevél

amerikai fajták esetén :amerikai származási lap