IC

Ranch

BUTSI ADRIENN

Békés

Telefon: +36 70 546 1824

 

Email: keki@vipmail.hu

 

Facebook: https://www.facebook.com/adri.butsi?fref=ts

 

CÍM: Békés

 

 

 

ELÉRHETŐSÉGEK:

BEMUTATKOZÓ: 

Butsi Adrienn

Lovas edző

IC Ranch western istálló

1997 óta lovagolok. Ez alapjában véve "nem túl sok" idő a lovak között.

 

Lovagló pályafutásomat, mint mindenki régebben, én is angol stílusban kezdtem. Sajnos talán, nem úgy kezdődött a lovagló karrierem, mint, ahogy kellett volna, hogy kezdődjön, ebben biztos közre játszott az is, hogy nem megfelelő helyekre jártam.

Olyan lovakon tanultam lovagolni, amit csak mai fejjel látok át, hogy alkalmatlanok voltak egy kezdőknek. Visszagondolva a múltba, csoda, hogy élek, de én ezt akkor természetesnek gondoltam, hogy úgy volt jó.

Hamarosan lett egy saját lovam is, amivel, miben ha másban nem, díjugratásban akartam versenyezni, az akaratot meg is valósítottam valamilyen szinten. Valószínűleg az edzőimmel is problémák voltak, hogy sok volt a sikertelenségem, de nem akarom másra hárítani a felelősséget, legfőképp az én hibám volt, hogy elfogadtam azt, hogy erőből, agresszívan kell lovagolni és mindig a ló hibás, nem én. Ma már tudom, hogy az én lovaglásom nem volt megfelelő. Egy idő után nem leltem abban örömöm, hogy egész vasárnapot átizzadok egy pályán, legtöbbször sikertelenül, és még egy csomó pénzt is ráköltök, ezért úgy döntöttem, hogy inkább abbahagyom és maradtok a hobbilovaglásnál.

A lovammal persze voltak olyan problémák, hogy nem volt könnyű megállítani, „nem ment száron”, nehéz volt összeszedni. Olyan gyakorlatokról, hogy farat be vagy oldalazás nem is álmodtam, hogy meg tudjam csinálni, bár azért azt hozzáteszem, hogy soha senki nem is tanította, meg, soha senkitől sem láttam ilyeneket csinálni.

Mivel hobbis lettem, hamarosan lett egy western nyergem, ami kényelmesebb volt a terepekre, mint az ugró nyereg. Akkoriban láttam egy külföldi adón egy western bemutatót. Lenyűgözött, hogyan lehet azt megcsinálni, hogy egy ló láthatatlan jelre megáll, megint láthatatlan jelre, őrületes tempóban forog és utána való pillanatban meg úgy áll, hogy az ember egy pillanatra azt gondolná, hogy lenyugtatózták. Maguktól, saját akaratból követték lovasukat. Előtte, azt hittem ilyen csak a filmekben van, és fogalmam sem volt róla, hogy a western lovaglás erről is szól, én mindig beazonosítottam a westernt azzal, amit a régi western filmekben láttam ( keresztül vágtatunk a nagy amerikai prérin egy feszítő zablával, aztán majd megállunk úgy, hogy seggre ültetjük a lovat azzal az ajtókilinccsel,  ami a ló pofájában van). Innen jött az ötlet, hogy ezt szeretném megtanulni, én is ilyen engedelmes és nyugodt lovat akarok. Mivel Délkelet-Magyarországon nem igazán jellemző ez a sport, elég nehéz helyzetben voltam. Akkoriban olvastam az egyik lovas újságban, hogy western kurzus lesz Szentesen, és mivel az csak 90 kilométere van tőlünk, úgy döntöttem, hogy elmegyek megnézni. A látvány lenyűgözött, életemben nem láttam még olyan nyugodt és engedelmes lovakat, mint ott. Nem volt kérdés, hogy innentől  az IC Ranchra fogok járni, mert mindenféleképpen meg akartam tanulni, hogy lehet egy ló ennyire átengedő.

Mit ad számomra a  western stílus?

Mindent,  amiről régebben csak álmodni mertem, vagy még azt se. Adott nekem egy olyan lovat, ami szár segítség nélkül megáll, hátralép, ha kell, az eleje körül forog, ha kérem,  a hátulja körül forog, egy kézzel összeszedetten lehet vele vágtázni és még sorolhatnám.

És hogy mit adott a lónak?

Szerintem azt, amiről lovam is régebben csak álmodni mert. Azt, hogy nem folyamatosan veszekszem vele és bántom, hanem azt, hogy kommunikálunk, beszélgetünk, megértjük egymás jelzéseit, ja és talán a legfontosabbat, meg akarja csinálni azt, amit én kérek tőle, nem pedig fizikai kényszer hatására teszi meg. A western lovaglásnak köszönhetően lett egy maximálisan engedelmes, puha, együttműködő lovam, aki nem ugrik meg alattam, soha nem blokkol vagy rúg, esetleg ágaskodik.

Ez a western filozófia teljesen átrendezte a fejemben a lóhoz való hozzáállásomat. Szó szerint agymosó jellegű volt, mert már nem emlékszem, hogy régebben hogyan boldogultam és lovagoltam, sőt most már el se tudnám képzelni, hogy lehet ezt másképp is csinálni, mikor egyértelműen és ésszerűen csak ez a  jó lovaglás.

 

Jelenleg Mezőberényben dolgozom a Maczkó Farmon 3 lóval. Ebből az egyik a saját lovam.

Vállalok teljesen kezdőket vagy akár haladó lovasokat is, gyerekeket és felnőtteket egyaránt akiket érdekel a western stílus. Rendelkezünk egy 30*50-es homokos pályával, egy hatalmas legelővel, ahol a lovak kint tartózkodhatnak jó idő esetén és egy 3 boxos istállóval.

Akik megtanulnak 3 jármódban lovagolni azokkal rendszeresen kijárunk tereplovaglásokra is.

Amennyire a munkám és a szabadidőm megengedi elmegyek bárkihez szívesen, hogy segítsek ha problémája van a lovával vagy csak egyszerűen tanulni szeretne.

Célom, hogy mindenkinek átadjam azt az örömöt amit nekem jelent a westernlovaglás.

Képzőművészeti munkáim

Rendeljen karácsonyra fotókról készített lovasképeket, vagy falfestést!

Bővebben itt!

 

LOVARDÁNK:

CÍME: Békés