IC

Ranch

Miért érdemes edzőtől tanulni?

 

Az egyik lovas tanárom mondta egyszer nekem:  "Nincs olyan ösztönös emberi reakció, ami jó lenne a lovagláshoz!"

 

Ezt először magam sem akartam elhinni, de mikor sorra vettem a saját magamnak, vagy tanítványaimnak a lovak viselkedésére adott ösztönös válaszait, be kellett látnom, hogy ez valóban így van. Ha a lóval helyesen akarunk bánni, akkor a megfelelő módszert bizony tanulnunk kell!

Ezért elképzelhetetlen, hogy valaki csak a saját tapasztalataiból merítve, egy emberöltő alatt rájöjjön mindenre.

Ha viszont nem sajátítjuk el legalább a lovaglás alapjait helyesen, akkor soha nem fogjuk megismerni azt az érzést, amit adhatott volna.

 

Egy egyszerű példa gondolatébresztésnek:

Gondolom a mai világban már mindenki írt számítógéppel szöveget. Sokkal, de sokkal kényelmesebb és hatékonyabb, mint a kézírás, hiszen rengeteg lehetőség rejlik benne. Például, ha egy sort máshol látnék jobbnak, akkor nem kell eldobnom és elölről kezdenem a levelet, hanem csak kijelölöm a sort, és odahúzom, ahova csak akarom. Ha egy szó nem tetszik igazán, vagy túl sokszor ismételtem már, akkor csak előhívom a szinonima szótárt és kerestetek vele egy jobban oda illőt. Ez kész van másodpercek alatt és ez esetben sem kellett újra kezdenem a levél írást! Persze ez csak egy-két segítség a sok közül, amit a gép kínál nekem. Minél jobban ismerem, minél jobban tudom használni, annál könnyebb a dolgom vele, annál élvezetesebb és gyorsabb a vele végzett munka, annál több mindent meg tudok vele oldani.

 

Ugyan ez a helyzet a lovaglással is!

 

Minél többet tudok sporttársamról a lóról, mint állat fajról, minél többet tudok arról, hogy

 • hogyan érdemes őt lovagolni,

 • hogyan lehet őt motiváltan a feladatok elvégzésére rávenni,

 • hogyan lehet vele megértetni, hogy mit is várunk el tőle,

 • hogyan lehet a tanultakat nála végérvényesen berögzíteni,

 • hogyan lehet a hibáit orvosolni,

annál élvezetesebb és hatékonyabb lesz mindkettőnk számára a közös együttlét.

Mindezt tehát csak tanulás útján lehet elsajátítani!

 

Ha csak a saját tapasztalatainkra építünk, akkor tudomásul kell vennünk, hogy bizony egy emberöltő nem elég e sok ismeret megtapasztalására. Ki tehetségesebb, ki kevésbé, kinek nagyobb érzéke van a lóhoz, kinek kevesebb. Kinek több ideje van lovagolni, kinek kevesebb. Ezek mind-mind meghatározzák azt, hogy a lovaglásunk alatt mennyi mindenre fogunk majd magunk rájönni.

 

Ha  azonban tanult (profi) edzőt választunk tanárunknak, akkor időt és fáradtságot spórolhatunk meg, mert a kezdetektől azt, és úgy tanulhatjuk meg, ahogyan azt érdemes!

 

A "profi edzők" hivatásszerűen lovagolnak, így alkalmuk van

 • sok lovat

 • sokféle típusú, és képzettségű lovat

 • problémás lovakat

 • rendszeresen nap, mint nap

 • fedeles lovardában (tehát az időjárástól függetlenül) és/vagy megfelelő pályákon lovagolni.

 

Az "amatőr" lovasok (=hobby lovasok, vagy amatőr versenyzők) csak a maguk szórakoztatására lovagolják saját lovukat.

 • Így legtöbbször csak maximum egy-két lovat lovagolnak, ami nem elég ahhoz, hogy a lovakat, mint állatfajt megismerjék, hiszen csak a saját lovuk tulajdonságaival találkoznak.

 • Általában nem áll rendelkezésükre minden kiegészítő létesítmény (körkarám, lovaspálya, fedeles lovarda, ...stb.) ami megkönnyítené, illetve sok esetben lehetővé tenné a munkájukat.

 • És mindezek mellett általában a munkájukhoz, vagy iskolájukhoz igazodva, nem lovagolnak napi rendszerességgel.

 

Tehát az amatőr és a profi megnevezés, nem szinonimája a tehetséges és kevésbé tehetséges lovasnak! Jó esetben azonban a profi lovasedzők olyan lovas emberek, akiknek az átlagosnál kiemelkedőbb tehetsége van a lovakhoz, a lovagláshoz és emellett az átlagosnál nagyobb képzettséggel is rendelkeznek.

 

Az aki tehát profi (=hivatásszerűen edzősködő) edzőtől tanul lovagolni:

 • kap egy olyan lovasérzést, amely csak keveseknek adatik meg,

 • megváltoztatja a lóval való viszonyát: lova, amely korábban meg-meg fogta a lovasa kezét (azaz kemény volt a szája) most puhává, átengedővé válik. A lovas kérésére többé már nem azt fogja mondani, hogy „nem akarom!”, vagy muszáj ezt?” , hanem azt fogja kérdezni, hogy „mi a következő feladat?”!

 • lovát úgy tudja majd lovagolni, hogy a háta elengedetté váljon és fényévekkel kényelmesebb legyen, mint amilyen előtte volt!

 • annak a lova többé nem ijed meg már a saját árnyékától is és nem fog elrohanni, kirúgni, vagy bakolni a lovasa alatt!

 

Hogy a hasonlatoknál maradjak: Többé már nem trabanttal  zötykölődik A-tól Z-ig, hanem egy full extrás autóval kocsikázik!

 

A tapasztalatom az, hogy addig, amíg ki nem próbálják, a legtöbben el sem tudják képzelni  a két fajta (a „valamilyen” és a minőségi) lovaglás közötti különbséget.

Aki addig csak a tereplovaglást szerette, a továbbiakban szívesen marad a lovardában, mert elkezdi élvezni, hogy mennyi mindet meg tud a lovának tanítani, mennyi mindet meg tud vele csinálni olyanokat, amikről előtte még álmodni sem mert!

 

IC Training System by IC Ranch

Istenes Csilla