IC

Ranch

IC TRAINING SYSTEM *  OKTATÁSFORMÁK

®

Hogyan tudok Neked segíteni?

Westernlovas oktatásformák

1. ELŐSZÖR JAVASOLJUK, HOGY OLVASD EL ÍRÁSOS ANYAGAINKAT!

Sok hasznos információt találsz a következő linkek alatt:

 

Lovaglással kapcsolatos írások:

 

Valamennyi írásos anyagunk itt található: "Írások"

2. HA TOVÁBBI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED, AZ IC TRAINING SYSTEM  A KÖVETKEZŐKET TUDJA NEKED NYÚJTANI: 

 

Horsemanship oktatást és  western stílusban történő lovas oktatást

 

A tanuláshoz három lehetőséget tudok javasolni:

  • 2 napos kurzust

  • edzőtábort

  • folyamatos táv-oktatást (versenyre való felkészítés, vagy "csak" szinten tartás )

 

 

 

1.                  A kurzus „arra jó”, hogy:

a)    adjon egy átfogó, A-tól Z-ig terjedő rövid, tömör, a legfontosabbakra kitérő áttekintést, ami megmutatja, hogy mi az a rész a lovaglásban, illetve a lóval való kommunikációban, ami rendben van és mi az, ami továbbképzésre és/vagy kiegészítésre, esetleg másként való értelmezésre szorul. 

 

b)    Illetve arra, hogy valaki kipróbálhassa a western stílusban való lovaglást. Belelásson a western stílus gondolkodásmódjába. Megismerje azokat az elveket, ami szerint a lovakkal dolgozunk, bánunk. Megismerje azokat a feladatokat, viselkedésmódot, amiket elvárunk egy hátaslótól. Megismerje az ehhez szükséges tárgyi feltételeket, tartásmódot, lóhoz való hozzáállást.

 

A kurzus 2 napos. Ebbe belefér a komplett alapok átnézése. Lásd lejjebb a tematikát!

 

A kurzuson a Ranchon, a Ranch iskola lovain javasolt részt venni, mert a lovas tudását így tudom a legjobban felmérni. Lovaim jól tudják azokat a feladatokat, amiket tanítok és ha valami jól sikerül, vagy éppen fordítva, akkor azonnal tudom, hogy kin múlott az eredmény.

Csak jól belovagolt iskola lovak tudnak a lovasnak olyan érzést adni, amit otthon utána a saját lovával is kereshet majd a lovas.

 

A kurzuson az idő rövidsége miatt, a már meglévő - és persze helyes - tudás megerősítéséről, a hiányok feltárásáról, és az új „tanulni való”  megmutatásról és kipróbálásról lehet csak szó. Igazi (végleges) berögzítésről – az idő rövidsége miatt - nem. Valamint a lovas ülésének leellenőrzése, illetve ha szükséges javítása.

 

A kurzus egyik legfontosabb erénye, hogy rendszerezi a már meglévő ismereteket és kiegészíti azokkal, amik esetleg hiányoznak.  Így világosan érthető lesz, hogy mi mire épül. Ami azért fontos, hogy egyrészt lehessen tudni, hogy egy bizonyos feladat kéréséhez milyen alapismeretek szükségesek, illetve ha probléma merül fel, lehessen tudni, hogy hova lehet/kell visszalépni.

A kurzust választ ad arra is, hogy mi az a minimális ismeret (képzettségi szint), ami a biztonságos, valamint mind két fél (ló-lovas) számára a kellemes/kényelmes és nem utolsó sorban eredményes lovagláshoz elengedhetetlen.

 

Ennek az átfogó, rendszerező alapismeret anyagnak a megismerésével a lovas ráléphet egy magas szintű tudás megszerzésének útjára. Legtöbb esetben, aki ezt megteszi, annak már nincs többé megállás. Hiszen minél többet tud, annál inkább rá fog jönni arra, hogy mennyi mindent kellene/lehetne még tudnia!

Ezen az úton pedig tovább lehet haladni egyedül, saját erőből, vagy edzői segítséggel, az egyén pénztárcájától, idejétől és igényétől függően.

 

A kurzust követően következő lépésként ideális esetben javasolt az egy-egy alkalmas egyéni képzés távoktatással otthon, vagy a Ranchon. Illetve tavasztól őszig  évente egy-két edzőtábor is.

Bővebben itt!

 

 

2.      Edzőtábor

Az edzőtábor általában 5-7 napos. Ennyi idő alatt már van idő a tanultak, javítottak berögzítésének elindítására is.

Edzőtábor azok számára javasolt, akik már rendelkeznek alapismeretekkel és igényes szabadidő lovasként, vagy versenyzőként szeretnének magasabb szintre tovább fejlődni. Szeretnék a már meglévő - és persze helyes - tudásukat megerősíteni, a hiányosságaikat feltárni és kijavítani, illetve pótolni. Illetve versenyzőként szeretnének a versenyekre a lehető legeredményesebben felkészülni.

 

A kurzuson a Ranchon, saját lovon, vagy a Ranch iskola lovain lehet résztvenni. Ha „csak” az a cél, hogy a kurzuson tanultakat átismételjük, berögzítsük és kiegészítsük, akkor ezt a Ranch iskola lovain is meg lehet tenni. Ha az a cél, hogy a saját ló hibáit feltárjuk és hozzá „használati utasítást” találjunk, akkor érdemes saját óval részt venni a táborban.

 

A rendszeres - napi 2 - edzés során a szükséges és elégséges léptékekben haladva, mélyen, részletekbe menően történik a képzés. Kiegészítve - ahol éppen szükséges - a megfelelő elmélettel.

Az alaptudás felmérése után az új „tanulni való”  megmutatása és kipróbálása után a helyes begyakorlás (berögzítés elkezdése) a fő szempont. Természetesen folyamatos edzői kontrol alatt. Edzések között az edzésekről készült videó elemzéssel és elméleti áttekintővel.

Bővebben itt!

 

 

3.  A folyamatos egyéni oktatás táv-oktatással otthon, egy hosszú távú képzést jelent.

 

A távoktatás azt jelenti, hogy helybe megyek, igény szerint 1-4 heti rendszerességgel. Ez többek között azért is hasznos, mert a helyszín adottságait látva sok hasznos tanácsot tudok adni, a lovak tartására, takarmányozására, a tárgyi feltételekre vonatkozóan.

 

A folyamatos egyéni képzés előnye, hogy a rendszeres edzések során kisebb léptékekben haladva, de mélyen, részletekbe menően, a cél tükrében előre meghatározott edzéstervvel  történik a képzés. Úgy, mint minden más sportban is! Természetesen ez is kiegészítve - ahol éppen szükséges - a megfelelő elmélettel. Itt az új „tanulni való”  megmutatása és kipróbálása után a begyakorlásra (berögzítés elkezdésére) is van idő. Mégpedig úgy, hogy közben – egy külső szem, az edző által - folyamatosan javítva van a lovas! Tehát nincsenek felesleges körök futva, mint az önálló (edző nélküli) tanulásban.

 

Az ilyen hosszabb távú képzés keretében van lehetőség igazán magas szintre lépni, pl. versenyre felkészülni. A versenyre való felkészítésről itt olvashatsz bővebben!

Bővebben itt!

3. MIÉRT SZÜKSÉGES EDZŐTŐL TANULNI?

 

... Ha csak a saját tapasztalatainkra építünk, akkor tudomásul kell vennünk, hogy bizony egy emberöltő nem elég e sok ismeret megtapasztalására. Ki tehetségesebb, ki kevésbé, kinek nagyobb érzéke van a lóhoz, kinek kevesebb. Kinek több ideje van lovagolni, kinek kevesebb. Ezek mind-mind meghatározzák azt, hogy a lovaglásunk alatt mennyi mindenre fogunk majd magunk rájönni.

 

Ha  azonban tanult (profi) edzőt választunk tanárunknak, akkor időt és fáradtságot spórolhatunk meg, mert a kezdetektől azt, és úgy tanulhatjuk meg, ahogyan azt érdemes! ... Tovább >>>