IC Ranch

Egyszerűsített mobilra optimalizált változat

HASZNOS INFÓK KANCATARTÓKNA

Csikó azonosítás, jelölés, útlevél kiváltás 2023

 

TEENDŐK western fajták (AQHA/APHA/ApHC)esetén

Méntulajdonos részéről:

A kanca fedeztetését követően a fedeztetés adatai (mén-, kanca-, kancatartó adatai és a fedeztetés adatai, dátumai) rögzítésre kerülnek az úgynevezett fedeztetési jegyzőkönyvben (röviden "fedjegy"-ben). A fedeztetési jegyzőkönyvek tehát a fedeztetés adatainak hivatalos rögzítésére és ebből később a csikó származásának azonosítására szolgálnak.

A western fajták esetében 2 féle fedeztetési jegy kerül kiállításra: egy magyar és egy amerikai. Ez utóbbi elnevezése a Stallion Breeding Report (SBR), ami rögzítésre kerül az AQHA/APHA/ApHC online felületén lévő SBR-ban. A SBR-on a méntulajdonos kancánként - ha minden rendben van - általában hozzájárulását adja ahhoz, hogy a kancatartó a csikó megszületése után a méntulajdonos külön engedélye nélkül regisztrálhassa a csikóját.
Ha ez a hozzájárulás ("pipa") nincs meg, akkor a csikóregisztrációhoz (Registration Application) kell majd még külön a méntulajdonos aláírása/hozzájárulása is.

 

Western fajták esetén a magyar leadási határidő a HQHA-hoz: adott év október 31., az amerikai határidő: november 30.
 

Kancatartó részéről: 
A csikót még jóval a leválasztása - illetve lóútlevél kiváltása előtt - az USA-ban  is regisztrálni kell. (=Registration Application)

Érdemes ezt minél előbb - 2-3 hónapos korban - megtenni, de mindenképpen csak az után, amikor már el lehet dönteni a végleges színt. Az USA törzskönyvi számmal kell majd a lóútlevelét itthon megigényelni.

Az amerikai csikóregisztrációt az AQHA/APHA/ApHC oldalán tagoknak online is el lehet végezni. Nem tagok papíralapon küldhetik be.

Az ehhez szükséges nyomtatvány letölthető innen!
A csikó regisztrációja után küldi  meg az AQHA/APHA/ApHC (az AQHA estén először digitálisan e-mailben, majd) papíralapon is az eredeti amerikai származási lapot.

Az AQHA Registration Application magyar nyelvű kitöltési útmutatója itt található!

 

A csikó beazonosítását és egyedi megjelölését (western fajták esetén: chip), majd lóútlevelének intézését Dr. Drén Csaba végzi. Őt kell felkeresni a USA törzskönyvi szám (USA származási lap) megérkezése után. Ő fogja kinyomtattatni és postáztatni utánvéttel a Nébih lóútlevél irodával az útlevelet. Telefon száma: +3620 952 7687.
 

A lóútlevél ára a csikó részére (annak 1 éves koráig): 4.000 ft

 

A weboldalunkon szinte minden megtalálható az AQHA-val való egyéb tennivalókkal kapcsolatban, mint az is, hogy hogyan lehet tag valaki, hogyan tudja saját nevére íratni a lovát, hogyan tudja leregisztrálni a még leregisztrálatlan lovát, hogyan kell leadni a SBR-ot, ...stb.

Itt magyar nyelven lépésről-lépésre le van írva, hogy mit kell tenni.

 

TEENDŐK NEM western fajták és western félvérek esetén

Méntulajdonos részéről:

A kanca fedeztetését követően a fedeztetés adatai (dátumok, mén-, kanca- és kancatartó és a fedeztetés adatai) rögzítésre kerülnek az úgynevezett fedeztetési jegyzőkönyvben.

A fedeztetési jegyzőkönyvek tehát a fedeztetés adatainak hivatalos rögzítésére és ebből később a csikó származásának azonosítására szolgálnak.

a leadási határidő: a megyei tenyésztési (mén) felügyelőtől függ/megyénként változhat.
 

Kancatartó részéről: A csikót még leválasztása előtt - be kell azonosíttatni és meg kell jelöltetni, hogy a magyar lóútlevelét ki lehessen váltani.
 

A csikó beazonosítását a megyei lótenyési felügyelő végzi, aki lejegyzi a csikó egyedi azonosítóit (szín, jegyek, szőrforgók).

Megyei lótenyésztési felügyelők listája: itt!

A magyar törvények szerint beazonosítás után a csikót pl. bélyegzéssel, vagy chippel egyedileg meg kell jelöltetni.

 

A csikó azonosítását és egyedi megjelölését követően a megyei lótenyésztési felügyelő adatrögzítést kér a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségétől (MLOSZ-től).
Az MLOSZ-től pedig a Nébih Lóútlevél Irodához kerülnek az adatok.
A Nébih Lóútlevél Iroda ezt követően  kiállítja, majd kinyomtatja a lóútlevelet és utánvéttel postázza a tulajdonos részére.
Ismeretlen származású lovak esetén a megrendeléshez kötelező mellékelni a fertőző kevésvérűség vizsgálati eredményt.

 

A lóútlevél ára a csikó részére (annak 1 éves koráig): 4.000 ft

 

A Lóútlevél Iroda elérhetősége

Cím: 1024 Budapest Keleti Károly u. 24.
Levelezési cím: 1529 Budapest Pf.229
Telefon: 06-1/316-0663
Fax: 0611/316-0664

Sok szerencsét a kiscsikó születéséhez! Legyen szép, egészséges és majd lóként jól használható!
 
Ha bármiben szükség lenne segítségre, szívesen segítünk!
 
A ménünktől származó csikó megszületését kérjük jelezni és örülnénk képeknek is!

 
Dr. Filipszné Istenes Csilla
méntulajdonos

 
 

Egy kis segítség a 2023-ban megszületendő csikó regisztrálásához útlevelének kiváltásához:
 

Minden magyarországi lónak kötelezően rendelkeznie kell lóútlevéllel („ló személyi igazolvánnyal”) és egyedi azonosítóval, ami - fajtától függően - lehet chip, bélyegzés, tetoválás.