IC Ranch

Egyszerűsített mobilra optimalizált változat

Így fényképezd a lovad saját magad

 

A lovak fényképezése nagyon nehéz feladat, mert nem maradnak másodpercekig sem mozdulatlanok. Átlagosan kb. 50-100 fényképből lesz néhány jó, és talán 200-ból egy lesz igazán jó.

A ló fülei állandóan és relatív gyorsan mozognak (pásztázzák a környezetet), pedig az igazán szép képeken legtöbbször előre "hegyezve" kell álljanak. Elronthatja a képet, ha az egyik előre a másik oldalra, vagy hátra áll.

 

A ló fényképezésének több célja is lehet, például, hogy:

bemutassa a lovat, a formáját a tartását

elkapjon egy szép, vagy érdekes mozdulatot, nézést, fejtartást, ...

az emberrel való viszonyát, munkáját, közös időtöltését mutassa be 

 

Manapság már szinte mindenkinek van lehetősége fényképezni, mert az okostelefonok aránylag szép képeket készítenek.

 

A következőkben a ló fényképezéséhez szeretnék néhány ötletet adni.

 

Ilyen beállítással fényképezd a lovadat, ha be akarod őt mutatni :

Ilyen képek lehetnek szükségesek például a ló-eladáshoz, és a tenyész-egyesületekben való regisztrációhoz.

Egy nagyon szép vágtamozdulat és testtartás IC Coco Lena-ról

Egy nem rossz beállítás oldalról Mobsterről

(Ez egy "véletlen" sikerült kép: de itt a két eleje lehetett volna jobban párhuzamos és a háttér lehetett volna szebb, egyöntetűbb. De maga a ló szépen beállt.)

Ez szemből oldalról (3/4-es beállításban) készült Cocoról

ÁLTALÁNOSSÁGBAN:

 • A mellső lábai lehetőség szerint legyenek elvágólag párhuzamosak, vagy majdnem párhuzamosak, illetve az átellenes hátulsó lábat követve a (túlsó) mellső lehet kissé hátrébb
 • A füleivel figyeljen előre a ló
 • A nyaka legyen -a fajtája szerinti - természetes tartásban. Western fajtáknál elvárás is, hogy ne legyen túlságosan felfele magasodó. Azaz a tarkója ne legyen nagyon sokkal magasabb a marjánál, ne keltse veszélyt figyelő ló, vagy "felspannolt" ló látszatát.
 • A farka lehetőség szerint lógjon a helyén (nem jó ha a szél mondjuk a ló mögé fújja)
 • Legyen a ló szépen leápolva:
  • sörénye, farka kifésülve, formára igazítva (farok a csűd felett egyenesre vágva, sörény a ló nyaka formája szerint formázva)
  • szőrzete átkefélve, portalanítva, folttalanítva
  • patái ki- és letakarítva
  • használati ló esetén a tarkóján a sörénye-, lábán a szőrök levágva
  • szeme környéke , orrlyukai kitakarítva esetleg olajjal átkenve

 

Mivel nagyon nehéz a lóról jó képet készíteni, javasolt őt a fényképezés előtt jól előkészíteni, mert ha készül róla esetleg egy szuper kép, de a ló ápolatlansága ezt elrontja, azt nagyon bánni fogja az ember!

SZEMBŐL/OLDALRÓL (3/4):

Szemből az a legideálisabb szög, amikor a ló mind a 4 lába látszik és a képen szemből nézve egyforma távolságra látszanak egymástól.

 

Ne fotózd túl közelről, mert akkor a ló feje túl nagy lesz a testéhez képest és kicsit úgy látszik, mintha felülről fotóznád - ami kicsinyíti a lovat.

 

Az ideális távolság itt is legalább 5-10 méter!

 

Ha jó MOZGÁSKÖZBENI KÉPET szeretnél készíteni, akkor is figyelj a fentebb leírtakra!

 

Ha oldalról fényképezed mozgás közben, akkor is figyelj arra, hogy - ha csak lehet - lépésben és ügetésben - akkor nyomd meg mindig a gombot amikor a felőled lévő hátulja hátrébb van mint a másik. Ez nem túl nehéz. Készíts egymás után jó sok képet, ahol minden második lépésre: amikor a felőled lévő hátulja hátul van: kattints. Ezt ismételd egymás után jó párszor.

Vágtában  még többet kell kattogtatnod, hiszen az gyorsabb jármód. Itt is szebb lesz a lovad, ha a felőled lévő hátulja hátrébb lesz. Persze jó lenne ha előre figyelne, a nyaka nyugodt természetes tartásban lenne. De ehhez nagyon sok kép kell, mire egy is ilyen lesz.

 

Vannak olyan mozdulatok, ahol mindez nem számít, mert vagy olyan érdekesek, viccesek, elragadóak, vagy páratlanok. Ezeket előre nem lehet megtervezni, ezért ha a lovad mellett vagy, legyen mindig nálad a mobilod!

 

Ha jó ÁLLÓ KÉPET szeretnél készíteni, akkor fényképezd a lovadat a következők szerint:

Teljesen OLDALRÓL, hogy minden testrésze, szögelése jól látható legyen :

 • Állj tőle távolabb mint közelebb, hogy inkább egy KICSIT rá kelljen közelítened. Ez legalább 8-10 méter.
 
 • Kicsit (~0,5-1 métert) állj inkább a fara fele, így az picit nagyobbnak fog látszani. A western fajtáknál ez kimondottan jót tesz a lónak, mert nekik a faruk a védjegyük
 
 • A felőled lévő hátulsó lába legyen egy icipicit hátrébb mint a másik, mert ezzel is nagyobbnak, szebbnek (teltebbnek) látszik a far
 
 • A ló fara legyen egy ici-picit közelebb hozzád, mert ezzel is nagyobbnak látszik a képen a far (Lásd a rajzot!)
 
 • A mellső lábai legyenek nagyjából párhuzamosak
 
 • A ló nyaka legyen a nyugodt állapot természetes tartásában. Ez a western fajtáknál általában a vízszintesnél valamivel feljebb lévő tartást jelent.

 

 
 • "Állítsd 4 lábra". Ez azt jelenti, hogy a lábai lehetőleg minél szabályosabb szögben álljanak. Ha kell a hátuljához képest léptesd az elejét előre, vagy hátra. (Pl. a hátuljánál: csánkok és a csűd közötti alsó lábszár legyen föggőleges, vagy közelítsen ahhoz. A western lovak nagy része kissé "kardos állású" - ezzel a beállítással lehet ezen kicsit javítani. A mellső lábak álljanak egymáshoz képest párhuzamosan. ...stb.)
 
 • Ha szabadon fényképezed a lovat, akkor nem tudod - vagy csak nehezen tudod - állítgatni, így várd meg a kellő pillanatot, amikor magától jól (ideálisan) áll. Vagy csinálj sorozatot, amiből - ha szerencséd lesz - találhatsz egy jó képet