IC

Ranch

A Quarter Horse lófajta sztenderdje

 

Összbenyomás :

A tipikus quarter horse jól izmolt, harmonikus felépítésű, 145-160 cm marmagasságú, hátas típusú ló. Rövid felső és hosszú alsó vonallal.

 

Feje harmonikus, nemes, kicsi és száraz. Ék alak jellemzi. A szemei távolülők, barátságosak, az orr kicsi. Az állkapocs nagyon erőteljes, széles.
Nyaka jól izmolt, arányos, középmagasan illesztett.
Mellkasa jól izmolt, széles és mély.

 

Válla hosszú, dőlt, lehetővé teszi a szabad mozgást.

 

Marja hosszú, jól izmolt, nem túl kifejezett, középmagas.

 

Háta rövid, erősen izmolt, barázdált, erős ágyék és kötés jellemzi; hosszú csípővel. 

Fara a védjegye. Széles, hosszú, barázdált, erősen izmolt. A marral egy magasságú, vagy annál valamivel magasabb.
Lábai relatív rövidek, egyenesek, erősek, szárazak, erős patákkal. Rövid szárak, hosszú alkarok, erősen izmolt alkar és alcomb, szabályos lábszerkezet jellemzi.

 

Mozgása jellegzetes, könnyű, puha, még kezdők számára is nagyon kényelmes. Ügetésben kevésbé fel-le mozgat, inkább szinte ringat. Természetes összeszedettséggel mozog, magától jól maga alá lép. Alacsony súlypontjának köszönhetően rendkívül stabil léptű, biztos terepló. Ott ahol sokszor más fajtájú lovakkal még lépésben is meg-meg csúszik az ember, egy quarterrel bátran lehet vágtában is közlekedni. A megállást és a fordulatokat feltűnő könnyedséggel és egyensúlyban, hihetetlen sebességgel hajtja végre. 

Színe bármilyen lehet.:

Természete egészen rendkívüli, mert nagyon kiegyensúlyozott idegrendszerű, nyugodt, könnyen kezelhető, kimondottan szelíd és barátságos lófajta.

Embercentrikus, néha már kutyaszerű, ragaszkodó természettel. Mindemellett nagyon jó munkakészségű. Könnyen tanítható, nem jellemző rá a hisztis, ellenszegülős viselkedés.

Éppen ezért egy jó quarter belovaglása minden túlzás nélkül állítható, hogy töredék idő és erőfeszítés alatt történik, mint egy jó félvéré! Ha egy quartert megkérünk, az első reakció legtöbbször mindig az hogy "igen, csinálom". A legtöbb egyéb fajtájú lovaké pedig, hogy "nem akarom, hagyjál, mást szeretnék - és csak később: na csináljuk, ha már muszáj".

Kevésbé kizökkenthető idegrendszerrel rendelkezik, mint a legtöbb fajta. Sok lóról el lehet mondani, hogy nyugodt és szelíd. De ez szinte csak a quarterekre érvényes minden körülmények között.  A legtöbb ló aranyos, kedves, amíg az ember meg nem kérdezi. Ez alatt azt értem, hogy valami olyan feladat elé állítom, ami merőben új, vagy nehéz, vagy amihez épp nincs kedve, vagy mindezt zavaró tényezők között teszem. Ekkor a legtöbb "kedves lóból" "hisztis ló", vagy ami még rosszabb: rosszindulatú ló válik.

Tehát nem nehéz belátni, hogy egy jó quarter horse a legideálisabb munka- és hobbiló!

17 éves

quarter horse

kanca

pej =bay
feketederes
Blue roan = acélderes
buskin=zsufafakó
Dun
májsárga = chesnut
Cremello
deres
Szürke = White
fekete = black
Grullo szín
Grullo szín
izabella fakó = palomino
red roan = vércse deres
brown = sötét pej
csokoládé palomino

Quarter horse > Fajtastandard