IC

Ranch

WESTERN 1 X 1

Alapfeladatok: Megállítás (STOP)

 

Megállítás

Célunk az, hogy a megállítás jelére a ló azonnal, készségesen, hátul mélyen leülve, elöl megemelkedve és nagyobb tempó esetén közben szabadon futva álljon meg.

 

TRÉNING TIPP

Haladjunk a lóval lépésben és lendületesen előre! A lábainkkal tartsuk fent a lendületes előre való mozgást! Mondjuk azt, hogy whoa, és adjunk „stop segítséget”! Azaz vegyük fel a szárakat, üljünk bele mélyen a nyeregbe, közben a lábainkat toljuk előre! Vigyázzunk, hogy helytelen, ha úgy toljuk a lábainkat előre a kengyelekbe, hogy ezzel az ellentétes irányba, azaz felfelé kinyomjuk magunkat a nyeregből! Hiszen majd stop alkalmával épp ellenkezőleg, az egész testünkkel - a fenekünkkel, lábainkkal - mélyen bele kell ülnünk a nyeregbe. A felsőtest ne dőljön se előre, se túlságosan hátra, hanem helyette „lapuljunk bele” a ló hátába úgy, hogy enyhén „cica hátat” képezzünk! Ha előre dőlnénk, akkor egy erőteljes megállás során könnyen a ló nyakán landolnánk. Ha erőteljesen hátra dőlnénk, akkor a felső testünkkel megállítás közben, pont fordítva: előre tolnánk a lovat.

A kezdetekben adjuk a segítségeket egyszerre, hiszen lovunk még nem sajátította el a feladatot, és szüksége van mind a három segítség begyakorlására és rögzítésére!

Mikor a ló teljesen megállt, és 2 ütemet hátralépett, akkor engedjünk a szárakon, és vegyük vissza a lábakat! A ló általában elég hamar összeköti a megállást a segítségekkel. És szívesen meg fog állni, hiszen keresi majd az engedést, majd az azt követő pihenést – a jutalmát. Ekkor – a megállás elsajátításánál – a megállás a ló számára mindig azt kelljen, hogy jelentse: HÁTRA! Majd következik a megérdemelt pihenés.

 

Ha azonban ahelyett, hogy azonnal megállna, és két lépést hátra lépne, tovább megy, akkor tartsuk ki a szárakat mindaddig, míg meg nem áll, és hátra nem lép! A kitartó kéz által a zabla nyomása előbb - utóbb kényelmetlenné válik a ló számára, és végül rájön, hogy jobb, ha megáll, mert csak akkor lazul meg újra a szár és akkor kap engedést.

 

A megállítás során a szár finoman, hátrafelé való meghúzása azért szükséges, hogy felvegyük a kontaktust a ló szájával és mutassuk neki az irányt. A szárak meghúzása egy jelzés kell, hogy legyen a ló számára, és semmiféleképpen sem a ló hátrahúzását szolgálja.

 

Ezt a gyakorlatot többek között azért nem végezhetjük túl erős szársegítséggel, mert az erős szárhúzástól a ló hamar az elejére esne, és megutálná a feladatot! Ha a szárakat durván használjuk, akkor minden szársegítségnél előre (a szájára) fog gondolkodni, és a szár ellen fog dolgozni, mert várni fogja a szájára ható fájdalmas érzést.

 

Ezzel szemben mi azt szeretnénk elérni, hogy a megállításkor hátra (a hátuljára) gondolkodjon és alig várja, hogy megállhasson - hiszen utána pihenés várja.

 

Ha a megállás lépésből már jól megy, akkor ügetésből  is gyakorolhatjuk, a fentebb leírtak szerint.

 

Miért is van szükség a megállás után az azonnali hátralépésre? Miért nem elég, ha csak megáll a lovunk?

A választ saját magunk is „kitalálhatjuk”, ha kipróbáljuk a következőt:

 

Gyalogoljunk (ló nélkül) tempósan a lovarda homokjában előre, álljunk meg, és lépjünk hátra! És, …. nem történik semmi különös!

Majd tegyük ugyanezt, de most már megállás nélkül, azonnali hátralépéssel! Azt fogjuk tapasztalni, hogy ez utóbbit, csak és kizárólag úgy tudjuk megtenni, ha közben az egyik lábunkkal előre jól kitámasztunk! Aki elég gyorsan haladt, az még valószínű, csúszni is fog egy kicsit a kitámasztó lábával!

Így tanítjuk meg a lovainknak azt, hogy a megállás során ne az amúgy is gyengébb mellső lábaikat terheljék, hanem az erősebb hátuljukat.

 

Miért is van szükség a megállás után a pihenésre?

Monty Roberts mondta, hogy ha igazán jót akarunk a lovunknak, akkor szálljunk le róla és hagyjuk békén.

Hát, mivel így nehéz lenne őt lovagolnunk, legalább ha csak lehet hagyjuk békén! A megállítás utáni pihenő, arra motiválja a lovat, hogy szeressen megállni, hiszen utána mindig nyugalom várja.

 

Aki időt hagy, az időt spórol!

Mind a lépésből, mind az ügetésből való gyakorlásra időt kell szánni! Legalább egy-két hónapon keresztül kell gyakorolnunk, napi 20-30 alkalommal, hogy egyáltalán elkezdjen berögzülni! És természetesen ugyanígy tovább kell gyakorolnunk, hogy majd vágtából is működjön!

 

A segítségekre való reagálás finomítása

Ha a megállítást lépésben és ügetésben már jól berögzítettük, akkor érdemes a segítségeket külön-külön is gyakorolni!

 

TRÉNING TIPP

Kérjük a megállást csak szárra, csak hangra, illetve csak testsúlysegítségre, a segítségek finomítására! Ha nem ellenőrizzük le, hogy melyik segítségre hogyan reagál lovunk, honnan fogjuk tudni, hogy hol a hiba? Ha mindig csak egyszerre használjuk a segítségeinket, akkor nem fogjuk észrevenni, ha az egyikre nem reagál megfelelően a ló.

Mit fogunk csinálni akkor, ha a lovunk szinte csak a whoa-ra áll meg, és a többi segítségekre nem reagál annyira és mondjuk egy verseny alkalmával túl hangos a közönség?

Mit fogunk csinálni akkor, ha lovunk első sorban a kengyelekbe tett nyomásra áll meg és mondjuk elveszítjük a kengyeleket?

Ha viszont mind a három segítség külön-külön is jól működik, akkor egyrészt egyik segít a másiknak, másrészt a három segítséget „összetéve”, biztos hogy minden körülmények között meg fogjuk majd tudni állítani lovunkat!

 

Korrekciók

Ha a ló nem akar megállni, vagy nem úgy áll meg, ahogy mi szeretnénk, ne alkalmazzunk erősebb segítségeket! Ha az aránylag puha segítségek nem elégségesek, akkor inkább az egyik oldali szár felvételével fordítsuk el oldalra a lovat, és a szár húzásával-engedésével vegyük nagyon pici körre.

Másik megoldásképpen hívjuk segítségül a lovarda oldalát! Állítsuk meg a lovat akkor, amikor a lovarda oldala mellé érkezünk, és ha nem reagál eléggé, akkor a lovarda oldalát felhasználva fordítsuk vissza az ellenkező irányba! Mindaddig gyakoroljuk vele ezt, amíg elsőre azonnal meg nem áll, és nem lép hátra!

 

Megállítás vágtából

Ha lovunk már biztosan megáll ügetésből, jöhet a megállás vágtából. Ne lepődjünk meg azon, ha első alkalommal a ló felveti a fejét, vagy nem áll meg úgy, mint ügetésből! Ez normális, NEM SZABAD ÉRTE MEGBÜNTETNI! Csak gyakoroljunk tovább, míg már ebben a jármódban is jól teljesít!

 

Írta: Istenes Csilla

(A cikk a Lovas Nemzet újságban jelent meg 2011-ben)

A cikk tartalmáról bővebben a Szerző „Lovakról” című művében olvashat!