IC Ranch

Egyszerűsített mobilra optimalizált változat

Istenes Csilla legújabb könyvéről ....

 

WESTERN STÍLUSBAN VALÓ LOVAGLÁS, DE HOGYAN?
A könyv útmutatónak készül szabadidős lovasok számára
 
A BEVEZETŐBŐL ....
15 évvel ezelőtt kiadásra került lovas könyvem, „A lóval való bánásmód és a westernlovaglás alapjai” címmel. Ezt követően még 3 átdolgozott, kibővített kiadás látott napvilágot, most már „Lovakról, A lóval a saját nyelvén való bánásmód és a westernlovaglás alapjai” címmel. Az utolsó átdolgozott kiadáshoz képest változatlan utánnyomás pedig 2017-ben jelent meg.
Most újra felkérést kaptam egy újabb, átdolgozott, bővített kiadásra.
Átgondolva az eddigieket, úgy döntöttem, hogy nem szeretném már az előző kiadásokat tovább bővítgetni, „pofozgatni”, átdolgozni. Inkább egy más koncepció alapján új könyvet szeretnék kiadni.
Az új koncepció egyik meghatározó eleme a lovas kurzusaimon szerzett tapasztalataim voltak.
Gyakran találkoztam ugyanis azzal, hogy a kurzus résztvevők, azért jöttek el hozzám, mert vagy konkrét problémákra kerestek választ nálam, vagy a már meglévő lovastudásukat szerették volna úgy tovább javítani, hogy az a lovaglásukat, lovukkal való kommunikációjukat élvezhetőbbé, kellemesebbé tegye.
Általában az esetek legnagyobb részében azzal szembesültem, hogy a felvázolt probléma nem is az igazi probléma volt. A résztvevők nem is sejtették, hogy a probléma gyökere bizonyos alapok hiánya volt.
Például volt olyan résztvevő, aki szerette volna a földmunkát kihagyni, mondván, hogy az teljesen rendben van. És szeretett volna csak a lovaglásbeli „vállazás-gondra” koncentrálni.
Én mindig is ragaszkodtam ahhoz, hogy a ló-lovas kapcsolatot, a ló és a lovas tudását a saját szememmel, magam mérjem fel - és ha csak lehet az érintett véleményének befolyásolása nélkül.
Mondanom sem kell, hogy az említett probléma a nem megfelelő földmunkában gyökerezett. Hiszen mint tudjuk, a ló tiszteletét és bizalmát - ami a 2 legfontosabb alappillére a vele való munkáknak - sokkal könnyebb egy amatőrnek először a fölről elnyerni, és ha ez ott már sikerült, csak utána a nyeregből is megszerezni.
De mondhatnék még ezer meg egy példát, ami mind-mind ahhoz az elhatározáshoz vezetett, hogy igenis ragaszkodnom kell az utóbbi évek már jól bevált koncepciójához és teljesen elölről, lépésről lépésre végig kell vezetnem a tőlem tanulni vágyókat egy már jól bevált úton. Legfeljebb, ha bizonyos elemeknél meg van a megfelelő tudás, csak ismétlünk és tovább lépünk. Ott viszont ahol hiányosságok vannak, azokat pótoljuk.
 
Az új koncepció másik meghatározó eleme az volt, hogy tulajdonképpen az elmúlt időszakban én is sokat változtam, nagyon sok újat tanultam, sok újat tapasztaltam és ezek alapján sok mindent már más szemmel látok, másként súlypontozok.
 
Az elkövetkezőkben tehát a számomra legcsodálatosabb lovaglási módot, a western stílusban való lovaglást szeretném bemutatni egy olyan rendszeren át, amit ha azok, akik szeretnék azt jól elsajátítani, vagy akár csak kipróbálni, könnyedén végig tudják követni úgy, hogy profitálhassanak belőle.
 
E sorozatban elsősorban azokhoz szeretnék szólni, akik saját lóval rendelkeznek és – stílustól függetlenül - az eddigi lovaglásukban nem találták meg teljes mértékben azt, amit magában a lovaglásban, mint szabadidős tevékenységben kerestek.
Illetve természetesen szól azoknak is, akik szeretnék a már eddigi lóval való kapcsolatukat és a lovaglásukat tovább – magasabb szintre fejleszteni.
 
A sorozatban hasznos információkhoz juthatnak majd azok a szabadidős lovasok, akik ez idáig hagyományos vagy más stílusban lovagoltak és azok is, akik már régebb óta a western stílust választották.
 
Az elkövetkezőkben szeretném bemutatni a western stílust olyan megközelítésből is, hogy szabadidő lovasként miért érdemes ezt választani.
 
Szeretném bemutatni azt is, hogy mi kell ahhoz, hogy e stílus egyformán élvezhető és biztonságos legyen mind a lovas mind a lova számára.
 
Lépésről lépésre szeretném megmutatni, hogy ha valaki elindul ezen az úton, mik azok a lépések, amiket követnie kell. Illetve azt is, hogy ha valaki már korábban e stílust választotta, jó útion haladt-e ez idáig.
Gyakorlatias, kézzel fogható formában* (*konkrétan mit kell tenned első, második, … sokadik lépésben) szeretnék közölni módszereket, tippeket, javaslatokat, amiket otthon bárki ki tud próbálni és meg tud valósítani. 
 
Szeretném bemutatni azt a minimálisan szükséges eszközkészletet is, aminek megléte feltétlen szükséges a megfelelő lóval való munkához és a megfelelő ló-lovas kapcsolat kialakításához – mind a földön, mind a nyeregben egyaránt.
 
Szeretném elmagyarázni azt is, hogy mit jelent valójában a western stílusban való lovaglás, mert néhányan félre értelmezik ezt és helytelenül „cowboykodáskét” gondolnak rá.
 
A sorozat során azon olvasók számára, akik már eddig is e stílusban lovagoltak, szeretnék egy átfogó, „A”-tól „Z”-ig terjedő*” rövid, tömör, a legfontosabbakra kitérő elméleti és gyakorlati áttekintést adni. Egy olyan áttekintést, ami megmutatja, hogy mi az a rész a lovaglásban, illetve a lóval való kommunikációban, ami rendben van és mi az, ami továbbképzésre és/vagy kiegészítésre, esetleg másként való értelmezésre szorul.

 

*Az „A”-tól „Z”-ig terjedő képzés – a teljesség igénye nélkül magában foglalja a következőket:

a hatékony tanulás elemei ló és lovasa számára

a lónyelv (lóviselkedés) megértése

a legalapvetőbb lovas nyelv (lovas szakkifejezések) ismerete

alapelvek ismerete

szükséges alapvető tárgyi felszerelések ismerete

a lovas viselkedése, felelősége
a földmunka jelentősége, legfontosabb elemei
a helyes ülés elsajátítása, segíségadások
alapfeladatok nyereg alatt

 
Azok számára, akik - e cikk, vagy más hatására - szeretnék a western stílust kipróbálni, lehetőséget szeretnék biztosítani, hogy beleláthassanak a western stílus gondolkodásmódjába, megismerhessék azokat az elveket, ami szerint a western stílusban a lovakkal dolgozunk, bánunk. Megismerhessék azokat a feladatokat, viselkedésmódot, amiket feltétlen elvárunk egy western stílusban lovagolt hátaslótól. Megismerhessék az ehhez szükséges tárgyi feltételeket, tartásmódot, lóhoz való hozzáállást.
 
Tehát a sorozatban sor fog kerülni a már meglévő - és persze helyes - tudás megerősítésre, fel fognak táródni a hiányok, és bemutatásra, elmagyarázásra kerülnek majd az új „tanulnivalók”.
Rendszerezésre és kiegészítésre kerülnek a már meglévő ismeretek, így világosan érthető lesz, hogy mi mire épül. Ami azért fontos, hogy egyrészt lehessen tudni, hogy egy bizonyos feladat kéréséhez milyen alapismeretek szükségesek, illetve ha probléma merül fel, lehessen tudni, hogy hova lehet/kell visszalépni.
A sorozat választ fog adni arra a kérdésre is, hogy mi az a minimális ismeret (=képzettségi szint) ló és lovas számára is, ami a biztonságos, valamint mind két fél számára a kellemes/kényelmes/eredményes és nem utolsó sorban biztonságos lovagláshoz elengedhetetlen.
Ennek az átfogó, rendszerező alapismeret anyagnak a megismerésével a lovas ráléphet egy magas szintű tudás megszerzésének útjára. Minél többet tud majd, annál inkább rá fog jönni arra, hogy mennyi mindent kellene/lehetne még tudnia! J
 
A sorozat fejezeteit olvasva és az abban írtakat betartva/elvégezve kis léptékekben haladva, mélyen, részletekbe menően, a cél tükrében előre meghatározott edzésterv szerint haladhat majd a lovas.
Az elvégzendő feladat ismertetése után az olvasó megtalálhatja majd a feladat gyakorlása során előforduló legjellemzőbb lovas- és lóhibákat és megoldásjavaslatokat talál azok javítására is.
Természetesen minden technikai elem, feladat ki lesz egészítve a hozzátartozó részletes magyarázattal is, ami a megértést és elfogadást fogja szolgálni.
Az új „tanulni való”  bemutatása, megértése után az olvasó feladata már „csak” az otthoni  kipróbálás, majd begyakorlás (berögzítés) lesz.
Tehát nincsenek felesleges körök futva, mint az önálló (iránymutatás nélküli) tanulásban.
Az ilyen képzés keretében van lehetőség igazán magas szintre lépni, pl. akár versenyre is felkészülni.
 
folytatom! ....