IC Ranch

Egyszerűsített mobilra optimalizált változat

Hogy otthon is profi módon tudj tanulni, segíthetek Neked!


TANULÁSI LEHETŐSÉGES A SZABADIDŐS LOVAGLÁSBAN
 

ÁLTALÁNOSSÁGBAN

Tanulás otthon
Otthon ritkán van példa arra, hogy egy szabadidős lovas edzővel lovagoljon, pedig egyre többen vannak olyan edzők, akik házhoz járnak a lovashoz.

Ez az edzésforma hál’ Istennek egyre terjed.


Ezt a formát tartom a legjobb megoldásnak a szabadidős lovaglásban. Érdemes rajta elgondolkodni és igénybe venni.


Nagyon nagy előnye, hogy az adott helyszín adottságaival és területén dolgozik együtt a lovas a saját lovával az edzőjével. Így az edző rögtön tudja, hogy mik a páros leggyakoribb hibái és milyen lehetősége van a lovasnak az adott helyszínen, hogy a lovát képezze, vagy éppen korrigálja. Például ha a helyen nincs körkarám, akkor hiába javasolja az edző, hogy egy probléma megoldása során először ott kellene a lóval foglakozni. Helyette, valamilyen áthidaló, még működő megoldást kell javasolnia, sőt megmutatnia.
Hátránya az otthoni tanulásnak, hogy vagy nincs megfelelő hely a képzéshez, vagy ha van, azt kevés felhasználó miatt kell létrehozni, így sokba kerül.


Minden lovas helyen ideális lenne egy homokos min. 30m x 60m-es bekerített vagy nyitott lovaspálya és egy 18 méter átmérőjű körkarám. Ha ezek fedettek, az csak jó, mert akkor az időjárás nem szólhat bele az edzések időpontjába.
Kellenének még olyan helyek is, ahol biztonságban és védetten nyergelni, ápolni és fürdetni lehet a lovat.
Ha nincs homokos pálya, akkor legalább legyen egy olyan egyenletes talajú sík rész (legelőrész, karámrész), ahol a lovas gyakorolhat.

Az alapozáshoz fontos a mindig ugyanazon a megszokott helyen való gyakorlás, hiszen az olyan, mint a gyerekeknek az osztályterem. Megszokott hely, nem vonja el semmi a figyelmet, a ló tudja, hogy a tanulás a munka helye.
 
Tanulás a bértartó lovardában
A nagyobb városok környékén rengeteg lovarda van, de még kisebb városokban is szokott néhány lenni. Előnyük, hogy általában mindegyikben van edző is.
A lovardákban általában rendelkezésre állnak a lovagláshoz szükséges feltételek. Szinte mindenhol van pálya, és vannak kiszolgáló egységek is. Van ahol még fedeles is van, vagy legalább fedett körkarám.
Hátrányuk, hogy sajnos a legtöbb helyen nincs több stílusú edző, nem lehet választani. Ez azonban csak akkor lehet probléma, ha a lovarda nem enged be más (idegen) edzőket a bértartóihoz. Általában ez nem szokott problémát jelenteni, De ha a lovas abban gondolkodik, hogy idegen (például westernes) edzőt hív magához, akkor mindenképpen egyeztessen előtte erről a tulajdonossal. Ahogyan az otthoni tanulás kapcsán is írtam, vannak edzők – és egyre többen – akik elmennek a lovashoz edzést tartani, és okos dolog ezt a lehetőséget kihasználni.
Természetesen jó lenne, ha több helyen lennének mind a két stílusban oktatató edzők és a lovasok látnák is a különbséget a két stílus között és az alapján választhatnának.
 

Ha nincs helyben (megfelelő) edző, akkor Kb. 2-3 heti, illetve 1-2 havi rendszerességgel érdemes edzőt hívni. És alkalmanként minimum 2 óra lovaglással.

 

 

TANULÁS VELEM

Amennyiben rendszeresen találkozunk, akkor a rendszeres edzések során kisebb léptékekben haladva, mélyen, részletekbe menően, a cél tükrében előre meghatározott edzéstervvel  haladunk előre. Természetesen kiegészítve - ahol éppen szükséges - a megfelelő elmélettel.

 

Az új „tanulni való”  megmutatása és kipróbálása után a begyakorlásra (berögzítés elkezdésére) is van idő. Mégpedig úgy, hogy közben – egy külső szem, az edző által - folyamatosan javítva van a lovas! Tehát nincsenek felesleges körök futva, mint az önálló (edző nélküli) tanulásban.
 

Az ilyen hosszabb távú képzés keretében van lehetőség igazán előre lépni.

A képzés alapegységei:
I. A lóval való természetes kommunikáció a földről:
a földmunka valamennyi alapeleme
a problémás lovak földről való korrekciói

II. A lóval való természetes kommunikáció a nyeregből:
a western stílusú lovaglás alapjai
a lovaglás közbeni problémák megoldásai

 

Az oktatás költsége függ attól, hogy mennyi a benzinköltség, van-e másik edzés hasonló irányban, és időben, hányan vesznek részt egy helyen rajta,  …stb.)

 

Érdeklődni: icranch@icranch.hu, vagy +36 30 995 66 55/Istenes Csilla