IC Ranch

Egyszerűsített mobilra optimalizált változat

FEDEZTETÉS INFÓK

hasznos információk a kanca sárlásáról

Dr. Filipsz István lógyógyász specialista állatorvostól

A kanca nemi ciklusa, a sárlás

Mielőtt a sárlás kapcsán leggyakrabban felmerülő kérdésekkel foglalkoznék, a könnyebb megértés kedvéért először szeretnék rövid áttekintést adni a kanca nemi ciklusának jellemzőiről, valamint a nemi működését befolyásoló tényezőkről.

A kanca nemi ciklusa általában 19-21 napos, de ettől még egészséges kancák esetében is eltérések lehetnek. A nemi ciklus két részből áll:

1. rész: a nemi nyugalom időszaka (az előző sárlás végétől a következő sárlás elejéig terjdő időszak) általában: 16-17 nap
2. rész: a sárlás, ami általában 5 napig tart. Erről az időszakról fog a következőkben szó esni.
(A ciklusokat a tüszőrepedéstől a következő tüsző megrepedésig kell számolni, ami laikus számára nem egyszerű feladat, ezért célszerű inkább a sárlások kezdetét alapul venni, vagyis a sárlás kezdetétől a következő sárlás kezdetéig számolni.)

A sárlás során a kancában végbemenő hormonális változások hatására egyrészt a hüvely alkalmassá válik a fedezésre, másrészt a méh alkalmassá válik a megtermékenyített petesejt megvédésére, majd befogadására. Mindezekkel együtt a kanca viselkedése megváltozik, amit a sárlás tüneteiként jellemezhetünk.

A sárlás tünetei a következők lehetnek :
 
 • a kanca nyugtalanná, szeszélyessé, gyakran megbízhatatlanná válik
 • érdeklődik a mén iránt
 • az együtt szabadon tartott sárló kancák összeállnak, szinte egymást próbálják
 • a nemi szervek (pl.: péra, hüvely) nyálkahártyái kipirulnak
 • a kanca „villogtat”, „cérnázik” (híg átlátszó nyálka ürül a pérarésből)
 • a kanca dől az emberre, ménre
 • a próbáltatás során mindezeket a kanca intenzívebben mutatja, hajlandó felvenni a mént

Ezek a tünetek (egy átlagos 5 napos sárlás esetén) a sárlás első három napján egyre intenzívebbé válnak, a tüszőleválás (ovuláció) után, a sárlás utolsó napján pedig rohamosan gyengülnek. A kanca ilyenkor általában már „nem állja” a próbáltatást és elrúgja a mént.
A sárlás tüneteinek gyors gyengülése a tüszőrepedés megtörténtét jelzi, mivel a lónál -más állatfajjal ellentétben- a tüszőleválás a ciklus (sárlás) vége előtt 24 órával történik.

Mindez meghatározza a fedeztetés optimális időpontját. Az élettani háttér (a petesejt és a hímivarsejt életképessége) elemzésétől eltekintve is kimondhatjuk, hogy a kancák többségénél, amelyek normálisan és átlagos ideig sárlanak, a fedeztetés optimális időpontja a sárlás 3.és 5. vagy a 2. és 4. napja.
A fedeztetés optimális időpontjának pontos meghatározása csak állatorvosi „un. rektális” vizsgálattal történhet, ami különösen mesterséges termékenyítés alkalmával és azon kancák esetében fontos, amelyek az átlagostól eltérő módon, vagy ideig sárlanak.

A praxisomban nem egyszer volt példa olyan kancákra, amelyek az átlagosnál jóval hosszabb ideig (pl.  18 napig), vagy az átlagosnál jóval rövidebb ideig (pl. 2 napig) sárlottak. Ezekre természetesen a fent említett átlagos számítás nem lehet igaz.
Többször találkoztam olyan kancával is, amelyik már „elsárlott”, vagyis elrúgta a mént, de a rektális vizsgálat szerint még nem ovulált el. Az ilyen kanca állatorvosi vizsgálat nélkül legtöbbször üresen marad.     
Néhányszor az is előfordult, hogy ultrahanggal vemhesnek bizonyult kanca a sárlás tökéletes tüneteit mutatta. Ilyen esetben állatorvosi vizsgálat nélkül, „ráfedeztetéssel” a kanca elvetélhet.

A kancák természetes körülmények között februártól októberig sárlanak, a nemi működés általában májustól augusztusig biztosan ciklusos. A legbiztosabb termékenyülés május-júniusban várható.

Az ellést követő első nemi ciklus az „un. csikósárlás”. Ez általában az ellés utáni 7-11 nap között jelentkezik. Ekkor legtöbbször a  fedeztetés optimális ideje a 9. napra esik, innen a „kilenced” elnevezés. A csikósárlásnak van néhány olyan jellegzetessége, amelyekkel célszerű tisztában lenni.

A csikósárlás alkalmával a kanca gyakran gyengébben mutatja a sárlás tüneteit, főleg igaz ez először ellő és ideges természetű kancákra. Emiatt előfordul, hogy a tulajdonos észre sem veszi, hogy a lova sárlik.
Ez a sárlás általában rövidebb, mint a normális ciklus, viszont biztosan és jól behatárolhatóan megtörténik.     

A kancák normális nemi működését és ezzel összefüggésben a termékenységet számos tényező befolyásolja. Ezek közül a legfontosabbak a takarmányozás, a kanca egészségi állapota, a tartási körülmények és az időjárás. Általánosan elmondható, hogy normális sárlás csak egészséges, jó kondícióban lévő kancától várható.

Sem a túlzott-, sem a hiányos kondíció nem előnyös egy tenyészkancának. Emellett a takarmányok rossz minősége és hiányosságai is alapvetően befolyásolják, rontják a nemi működést, mint például:
penészes takarmányok etetése
fehérjében, ásványi anyagokban, vitaminokban szegény takarmány etetése ( jó minőségű lucernával és általános vitamin-és ásványianyag kiegészítéssel pótolható)
A-vitamin, E-vitamin és karotin hiány ( zöldetetéssel és speciális vitamin kiegészítéssel pótolható)
A kanca általános egészségi állapota is befolyásolja a nemi működést, hiszen a súlyosabb betegségek (pl. kólika, láz, erős fájdalommal járó elváltozások) megzavarhatják a nemi ciklust, akár a sárlás elmaradását is eredményezhetik.

Természetesen a nemi szervek egészsége az egyik legfontosabb tényező. Számos olyan bakteriális és vírusos fertőző betegség fordul elő, amely a nemi szerveket támadja meg és így rövidebb hosszabb időre teljes vagy részleges meddőséget okoz. Ha egy – látszólag - egészséges kanca, két ciklusban történő fedeztetés után sem vemhesül, rendszertelenül vagy egyáltalán nem sárlik, illetve ha a sárlás alkalmával a hüvelyből kóros (sárgás, pelyhes vagy gennyes) váladék ürül, akkor azonnal forduljunk állatorvoshoz. Ezeknek az elváltozásoknak a pontos diagnosztizálása, kezelése komoly állatorvosi feladat 

A tartási körülmények is nagyban befolyásolják a sárlást, hiszen a természetszerű tartásai mód (pl. legelő, ménesi tartás), önmagában is serkenti a nemi működést. Az egyedül tartott kanca gyakran nagyon gyengén, vagy egyáltalán nem mutatja a sárlás tüneteit.

Az időjárás, a klíma elsősorban a napos órák számán keresztül befolyásolja a kancák nemi működését. A lovak nemi ciklusának beindulása a téli nyugalmi állapot után a napsütéses órák számának növekedésének hatására történik. Ezt használják ki az elsősorban ménesekben alkalmazott fényprogramokkal, amellyel akár 1 hónappal is előrébb lehet hozni a kancák ciklusba lendülését és ez - például az angol telivérnél - a kötött, rövid fedeztetési időszak jobb kihasználását teszi lehetővé.


Ezek után nézzük az egyik legfontosabb kérdést: Mikor fedeztessük a kancánkat?

Az optimális fedeztetés időpontja - amit csak állatorvosi vizsgálattal lehet megállapítani – az ovuláció előtt és után 8 órán belül van. A fentiekben leírtak alapján kimondhatjuk, hogy ha kancánkat a sárlás 3.és 5. vagy a 2. és 4. napján fedeztetjük, akkor a vemhesülés valószínűsége nagy. A fentebb említett egyedi eltérések miatt, viszont nagy értékű kancák esetében, vagy ha „biztosra” akarunk menni, akkor a fedeztetés optimális időpontjának pontos megállapításához célszerű állatorvos segítségét kérni.


Fedeztessünk-e egyáltalán a csikósárlás alkalmával?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. Az állatorvosi berkekben is megoszlanak a vélemények erről. Némelyek szerint az ellést követő 20 napon belül végzett fedeztetés vagy mesterséges termékenyítés vemhesülési aránya nagyon gyenge, ezért nem érdemes kihasználni. Mások szerint ezt a lehetőséget nem szabad kihagyni, főleg a tenyésszezon végén és bizonyos fajtáknál. Azt azonban tudnunk kell, hogy a kanca nemi szervei az ellés után- más állatfajokkal ellentétben- nagyon gyorsan megújulnak és normális esetben 10-14 nappal az ellés után már alkalmasak újabb embrió fogadására. Ha azonban ezt a gyors folyamatot  valami megzavarja, például:

 
 • az ellés során komplikáció lép fel
 • a szülőút az ellés során sérült
 • ha ellési segélynyújtásra kerül sor
 • ha a kanca ellés utáni tisztulásában problémák lépnek fel (ilyenkor a kancát feltétlenül hívjunk állatorvost!), akkor a kancát ne fedeztessük  a csikósárlás alkalmával. Minden ellenkező esetben a csikósárlás kihasználható.

Ha fedeztetünk a csikósárlás alkalmával, akkor azt mikor tegyük?

Ha a csikósárlás során fedeztetünk, akkor átlagos esetben az első fedeztetés optimális időpontja az ellést követő 9. nap. Arra azonban figyelni kell, hogy ettől igen komoly eltérések lehetnek, mert az első sárlás elkezdődhet már az 5. napon is, de akár elhúzódhat a 18. napig is. A kancát tehát az 5. naptól kezdve figyelni, vagy vizsgáltatni  kell és így pontosan meg lehet állapítani a fedeztetés időpontját. A gyakorlat sajnos az, hogy „ha elértük a 9. napot, akkor fedeztetni kell”. Ebből már komoly balesetek is származtak, hiszen lehet, hogy ezen a napon a kanca már rég elsárlott, vagy az is, hogy még el sem indult a ciklus.

Mi a baj, ha a kanca nem sárlik?

Gyakran előfordul, hogy a tulajdonos nem tudja befedeztetni kancáját, mert az „nem sárlik”. Ennek számos oka lehet. Előfordulhat még egészséges kancánál is, hogy a téli ivarzási szünet, amely mint fentebb említettem, általában októbertől februárig tart, meghosszabbodik és akár áprilisig is eltarthat, különösen hideg tavaszok esetén, amikor a napsütéses órák száma az átlagosnál kevesebb. Emellett az okok között leggyakrabban az szerepel, hogy a kanca csendesen vagy akár tünetmentesen ivarzik. Ennek oka lehet alkati tényező. Az ilyen kancák mindig így sárlanak. Gyakran előfordul fias -, főleg agresszív, csikóját erősen féltő kancáknál. Az ilyen kancáknál javasolják a csikósárlás kihasználását, mert ennek a ciklusnak az ideje nagyobb biztonsággal behatárolható. Az ivarzás elmaradásának lehetnek szervi okai is (betegségek, sérülések, fejlődési rendellenesség stb.), ezek kivizsgálása és kezelése állatorvosi feladat.   


Dr. Filipsz István
lovas magánállatorvos