IC Ranch

Egyszerűsített mobilra optimalizált változat

FEDEZTETÉS INFÓK

A FRISS SPERMÁVAL történő mesterséges termékenyítés sikertelenségének lehetséges okai

A friss spermával történő mesterséges termékenyítés eredményessége több tényezőtől is függ:
 

  • elsősorban a kancától, illetve annak egészségügyi állapotától, kondíciójától és nem utolsó sorban korától
  • a mén spermájától, minőségétől, mennyiségétől
  • a sperma szállítási és tárolási körülményeitől
  • a termékenyítő állatorvos munkájától, szakértelmétől, idejétől

 
Mivel ilyen sok tényező befolyásolja az eredményességet ezért a friss spermával történő mesterséges termékenyítés során számos probléma léphet fel.
Jó esetben, - ha a termékenyítést hozzáértő, gyakorlott szakember végzi, akkor ő tisztában van ezekkel, és kellően rájuk tud figyelni és természetesen igyekszik kiküszöbölni azokat.

A leggyakoribb lehetséges okok, ami miatt nem termékenyül a kanca:
 1.   A kanca részéről

a) nem megfelelő kondíciójú (túlságosan sovány, vagy éppen nagyon kövér) kancát  termékenyítenek)

b) beteg kancát  termékenyítenek
c) a kancának (bármilyen súlyosságú) hüvely vagy méhgyulladása van
d) kanca már túl öreg

e) valamilyen más egyéb - sokszor nem beazonosítható - okból nem vemhesül a kanca (pl. genetikailag nem passzol a ménhez, vagy negatív módon befolyásolja az időjárás, … stb.)


2.   A mén részéről

a) mén spermája nem megfelelő minőségű (Ennek gyanúja esetén vizsgálattal pontosan meg lehet állapítani a sperma minőségét. Ezt a vizsgálatot csak mélyfagyasztott sperma esetén és felmerülő gyanú esetén szokás elvégeztetni.)
b) nem megfelelő mennyiségű friss spermát alkalmaznak (Egy termékenyítő adag általában 10-20 ml között van, ami a "minimum termékenyítésre már alkalmas spermiumszám" nagyon sokszorosát tartalmazza!)
 

3.  A szállítás, tárolás részéről

a) nem megfelelően szállítják a spermát (a sperma rázkódik, nem megfelő a konténer belső hőméséklete, túl gyorsan van lehűtve, a sperma érintkezik a jégakkukkal, ....
b) nem megfelelően van a sperma tárolva (a tárolási hőmérséklet nem megfelelő, a sperma hozzáér a hűtő falához, nem hűtőben tárolják, hanem a konténerben hagyják, .....)
 

4. Az állatorvos részéről

a) nem megfelelően állapítja meg a termékenyítés, illetve az ovuláció időpontját, ha pl. a kanca csendesen sárlik”, vagy "vakon” termékenyítés esetén, vagy ha a kanca nem a megszokottak, illetve nem a nagyátlag szerint sárlik, vagy ovulál el. (Csak az ovuláció közeli termékenyítés lehet eredményes. Minden jóval előtte és jóval utána történő termékenyítés sajnos teljességgel felesleges.)
b) a termékenyítés során technikai probléma adódik (pl. nem steril eszközök használata, sperma nem megfelelő felhasználása, …stb.)
c) a termékenyítés másnapján nem ellenőrzi vissza, hogy elovulált-e a kanca, vagyis hogy a termékenyítés valóban jó időben történt-e (Pl. Előfordulhat, hogy a vártak ellenére a kanca mégsem ovulál el a megfelelő időintervallumban, és ha ezt követően nem történik újabb termékenyítés, akkor " a ciklus el lesz engedve".

 

Dr. Filipsz István

Lógyógyász specialista állatorvos
30/ 9158 697