IC Ranch

Egyszerűsített mobilra optimalizált változat

FEDEZTETÉS INFÓK

hasznos infók magáról a spermáról

Mit jelent a „Friss sperma”?

A friss sperma nem keverendő össze a fagyasztott spermával!

A fagyasztott spermát a méntől való levétel után bevizsgálják, majd speciális körülmények között mélyfagyasztják és speciális - folyékony nitrogénnel telt - konténerben tárolják. A tárolást otthoni körülmények között, pl. a hűtőszekrényben nem lehet megvalósítani.

Ez a sperma nagyon érzékeny, ezért felhasználáskor nagyon pontosan szabályozott körülmények között és speciális eszközök segítségével – az erre kimondottan szakosodott állomásokon - kiengedtetik és azonnal felhasználják.

Általában akkor alkalmazzák, ha a donor mén határokon, tengereken túl van.

A friss spermát a méntől való levétel után, az állatorvos leszűri, speciális transzport hígítóval kihígítja, mikroszkóppal megvizsgálja és szakszerűen lehűti.

A leszűrésre azért van szükség, mert az ejakulátum a tartósításhoz és a termékenyítéshez szükségtelen anyagokat (pl. mucint) és szennyező anyagokat tartalmazhat. A leszűrt termékenyítő anyag már megfelelően tartósítható.

A transzport hígítóra azért van szükség, mert a sperma önmagában csak rövid ideig életképes. A hígító, amely egyben tartósítószer és energiaforrás is, biztosítja azt, hogy a sperma akár napokig (2-3 napig) is termékenyítőképes és eltartható legyen. tehát a hígítás nem a mennyiségi növekedés miatt szükséges.

mikroszkópos vizsgálat megmutatja, hogy a sperma megfelelő minőségű-e, tehát hogy elegendő mennyiségű és jó minőségű hímivarsejtet tartalmaz-e. Ezt a vizsgálatot minden egyes spermavétel után elvégezzük! A hűtés 8 C˚-ra (a hűtőszekrény hőmérsékletére) történik, a szükséges gyorsasággal.
 

A friss spermát a fent leírt előkészítés után lehet elvinni és felhasználni.

A termékenyítéshez kiadott mennyiség általában 20 ml/adag.

(A szükséges spermaszám (500.000.000), már 1ml-ben is benne van!)
 

Kiadáskor 2 termékenyítő adagot adunk ki. (2 x 20 ml-t)

 

Javasolt mindkét adagot - külön-külön és nem egyszerre - felhasználni!

Hogyan javasolt a friss spermát felhasználni?

A friss spermával való termékenyítést, ajánlottan ló-szaporodásbiológiával is foglakozó „lovas állatorvos” végezze!

A friss spermával történő berakást (termékenyítést) ovulációra kell megpróbálni időzíteni. Hogy ez mit jelent erről itt olvashat bővebben!

Hogy mi kell ahhoz, hogy a termékenyítés eredményes legyen, arról itt olvashat.

 

Dr. Filipsz István

Lógyógyász specialista állatorvos
30/ 9158 697